Paunovi više ne stanuju u Bačkoj Palanci

Paun je bio prepoznatljiv i van naše zemlje

2453
(Foto: Google Maps/screenshot)

BAČKA PALANKA: Avgustovsko letnje jutro. Čim se pojavilo, sunce prži sveživo. Ljudi beže u hlad, hvatajući poslednji dašak jutarnje svežine.


Put me vodi pored zgrade bivšeg „Merkura“. Vidi se odmah, da paunovi ovde više ne stanuju. Ni oni u besprekorno uređenom krugu fabrike, ni onaj koji je ponosno širio rep na proizvodima ove industrije kožne galanterije. Paun, koji je bio prepoznatljiv i van naše zemlje.

Zapuštenost naprosto vrišti iz svih ćoškova. Metalna konstrukcija sa imenom firme valja se u visokoj travi. Staklena je razbijena, kao i vrata butika gde se kupovala prvorazredna roba. Restoran društvene ishrane u kome su nekada sva čula uživala, opustošen. Tuga.

Oni, koji nisu poznavali ovo mesto u doba njegovog procvata verovatno ovu propast ne doživljavaju sukobljavanjem emocija. Valjda je to neki prirodni proces. Nestaju ljudi, nestaju njihove ideje pretočene u dela.

Dolaze novi, sa novim idejama na putu izgradnje budućnosti za našu decu i unuke. Jednostavno, što bi rekli mladi, matorci ne shvataju moderno vreme.

(Nedeljne novine: M.T.)

1 KOMENTAR

 1. E, lijepi moj grade, davno je već bilo vrijeme kad su te krasile prave vrijednosti. Fabrike, prekrasni krugovi fabrika poput Merkura, Sintelon, Nopal, Majevica, AIK i mnogo, mnogo manjih, ali uspjesnih fabrika.
  Ujutru su kretale armije radnika ka istim tim fabrikama, koje su čuvali, radili, hranili svoje porodice, bile su im drugi dom.
  Danas nažalost nema više ničeg lijepo, korisnog.
  Svaki drugi gradjanin je uhvatio nekakvog psa, pa u šetnju.
  Gdje su nam djeca, gdje nam je mladost… nažalost nema.
  Niču betonske zgrade svuda, Palanka više nama dušu, ne liči na sebe.
  Uništene su fabrike, naroda nema, ovo sto je ostalo sjuri će te u stanove,
  I onda, zidovi sa ne jedu, nekud se mora, od nečeg se zivjeti mora,
  Ako neko može nek objasni, biću mu zahvalna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here