Podiže se ekološka svest u opštini Bačka Palanka

Akcije mladih u opštini sve češće. Kupi se smeće, sadi se drveće.

1974

Prethodnih dana u Bačkoj Palanci, Obrovcu i Novoj Gajdobri zabeleženi su prizori radnih akcija i nasmejanih lica mladih, dok vredno prikupljaju smeće, sade drveće i uređuju naš zajednički prostor.


„Bačka Palanka je lepa koliko je čista“ je rečenica koja nam je svima dobro poznata. Ipak, neretko se mogu videti neprijatni prizori na mestima koja nisu predviđena za to, čak i onda kada su kante i kontejneri samo na nekoliko metara udaljeni.

U poslednje vreme u Bačkoj Palanci odvijali su se događaji koji su podigli ekološku svest bačkopalančana i žitelja okolnih mesta, što je pozitivno uticalo i na naše najmlađe sugrađane da učestvuju u akciji sređivanja naše opštine.


Pogledaj – Polojska šuma: Testere, policija, građani telima brane drveće … (VIDEO)


1. Akcija u Obrovcu

Jedan od inicijatora vrednog skupa bila je neprofitna organizacija Akvila iz Bačke Palanke, u kojoj je u subotu 28. marta skoro 20 mališana pomagalo da se uredi jedan zemljišni prostor u Obrovcu. Kako kaže Svetlana Temerinac Radivojkov ispred udruženja, treba učiti decu pravim vrednostima, direktnim primerom.

Foto: Privatna arhiva / Svetlana Temerinac Radivojkov

Ciljevi ove organizacije i ovakvih akcija jesu unapređenje i zaštita životne sredine, razvijanje ekološke svesti i ekološka edukacija stanovništva, a posebno dece i mladih. Do ovih ciljeva polako se dolazi rehabilitacijom ugroženih područja, uređenjem javnih prostora, izvođenjem ekološko-kulturoloških akcija, rekreacije u prirodi, organizovanjem naučnih skupova, tribina i predavanja kao i razvijanjem tolerancije, prijateljstva i solidarnosti među ljudima, kažu na svom Facebook profilu iz udruženja.

Foto: Privatna arhiva / Svetlana Temerinac Radivojkov

2. Mališani iz KKK Tarkett se uključili u čišćenje

Ništa manje vredni nisu bili ni mališani iz KKK Tarkett koji su dobrovoljno očistili deo ispred OŠ „Sveti Sava“ i zelenog zabavišta, zbog čega je ulica Jug Bogdana procvetala. Miljana Beljanski kaže da je ponosna na ove mališane koji su već u ovom uzrastu pokazali društveno-ekološku odgovornost.

Foto: Privatna arhiva / Svetlana Temerinac Radivojkov
Foto: Privatna arhiva / Miljana Beljanski

3. Akcija Kancelarije za mlade opštine Bačka Palanka 

Kancelarija za mlade Opštine Bačka Palanka u saradnji sa predsednikom Opštine Bačka Palanka i sa srednjim i osnovnim školama u Bačkoj Palanci, simbolično su obeležili ovaj dan. Prvobitni plan bio je da se akcija izvede 22. marta, međutim zbog vremenskih prilika je odložena za 25. mart. Mladi su posadili nekoliko stabala četinara i lišćara u dvorištu vrtića „Bambi“, koja će ubuduće krasiti dvorište našim najmlađim sugrađanima.

Foto: Kancelarija za mlade Opštine Bačka Palanka
Foto: Kancelarija za mlade Opštine Bačka Palanka

4. Akcija u Novoj Gajdobri

Konačno, žitelji Nove Gajdobre su se poslednjih dana bavili ulepšavanjem svog zajedničkog prostora u centru naselja, te se danas mogu videti lepi prizori baštice u centru mesta. Kako kaže Mladen Lučić, ovo nije kraj uređivanju naselja, u planu je da se sledeće nedelje posade nove sadnice ispred Doma zdravlja u Novoj Gajdobri.

Foto: Privatna arhiva / Mladen Lučić

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here