Porodica Živanović iz Bačke Palanke pravi egzotični dodatak jelima

5655
Foto: Privatna arhiva / Dnevnik

BAČKA PALANKA: Pravi mediteranski specijalitet sa juga Bačke – tako bi se ukratko mogli opisati proizvodi koje od 2017. godine pravi porodica Živanović iz Bačke Palanke.


Sušeni paradajz u ulju, pesto od sušenog paradajza, kao i sušeni, mleveni beli luk i dodatak jelima sa povrćem, tj. mešavina začina, su proizvodi koje se mogu kombinovati sa raznim tradicionalnim jelima, a svi su obuhvaćeni pod nazivom „My Veggies“.

Na ideju da suše paradajz i tako dobiju egzotičan dodatak jelima, Roberta Živanović i njen suprug Miloje su došli tokom putovanja i odmora na moru i kroz razgovor sa prijateljima. Takođe, Roberta priznaje da i sama voli mediteransku kuhinju, kako je rodom iz Dalmacije.

Prve proizvode, sušeni paradajz u ulju i pesto su proizveli kada su nabavili mali kućni dehidrator, a prve teglice su podelili prijateljima, koji su bili oduševljeni ukusom. Naredne godine Miloje Živanović, inače inženjer mašinstva, odlučio je da zajedno sa kolegama konstruiše i napravi manju kondenzacionu sušaru.

Prednost ovakvog načina sušenja, ističe ovaj bračni par, jeste što temperatura ne prelazi 52 stepena Celzijusa, čime se uspeva sačuvati nutritivna vrednost povrća.

Odlučili smo da probamo da napravimo nešto čega nema ili ima vrlo malo u ponudi na našem tržištu. Sušeni paradajz se u našim krajevima još uvek posmatra kao egzotičan i netradicionalan prozvod, te ne budi interesovanje kod proizvođača. Takođe, on zahteva i posebnu proceduru u preradi nakon sušenja, a prodaja nije zagarantovana niti je moguće ostvariti brzu zaradu – objašnjava Roberta Živanović, po struci magistar prehrambene tehnologije.


Pesto uz domaću hranu

Ljubitelji zdrave ishrane i mediteranskog ukusa cene trud i znanje koje porodica Živanović ulaže u svoje delikatese, pa se redovno vraćaju da ponovo kupe njihove prozvode.

Sušeni paradajz u ulju i pesto se odlično uklapaju uz naša tradicionalna jela, na primer, uz šnicle u sosu i pire krompir, uz pečenje, uz pečenu ribu, sjajno se slažu i sa prženim i pečenim krompirićima. Naši proizvodi daju posebnu notu i unose nove arome i ukuse u tradicionalna jela. Sa njima se mogi praviti kanapei, sendiviči ili salate. Takođe, kada pravim proju, u testo volim da stavim seckani sušeni paradajz i da na kraju sve zalijem uljem sa začinima iz tegle – govori Roberta Živanović.


Živanovićima je ovo i dalje dodatni posao, a ne osnovni izvor prihoda, što ne znači mu posvećuju manje pažnje ili ljubavi. U samom periodu sušenja paradajza, koji traje 30 do 45 dana, maksimalno su posvećeni tome. Sami proizvode paradajz, bosiljak i beli luk, kao i malu količinu belog luka, šargarepe, peršuna, selena, paštrnaka i praziluka, dok sirovine poput kapara, pinjola, origana i ulja kupuju.

Za sušenje paradajza najbolja je industrijska sorta, takozvani paradajz šljivar tipa Roma ili San Marzano, koji imaju dovoljan procenat suve materije i koji nakon sušenja i rehidracije daju karakterističan ukus, naglašava Roberta Živanović. Sam proces sušenja je jednostavan. Paradajz se nakon pranja seče, soli i suši na temperaturi ne višoj od 52 stepena tokom maksimalno 36 sati.

„My Veggies“ sušeni paradajz u ulju se dobija tako što rehidrirani paradajz stavljamo u teglice u kojima se nalazi beli luk u prahu, origano i bosiljak. Zatim se u teglice naliva mešavina devičanskog maslinovog ulja i hladnoceđenog suncokretovog ulja, i onda se sve pasterizuje toplotom u vodenom kupatilu. Time se vrši konzervisanje bez upotrebe hemikalija što naše proizvode čini 100 posto prirodnim. I naš pesto se pasterizuje toplotom, a dobija od mlevenog sušenog paradajza koji se meša sa pinjolima, bosiljkom, belim lukom u prahu, kaparom i salsa sosom koji sama pravim prema italijanskoj recepturi.


Pogledaj: Vege pljeskavice – Recept


 

Kako bi napravili sušaru i adaptirali prostor potreban za prozvodnju, porodica Živanović je uložila oko 13.000 evra sopstvenih sredstva, a pomogle su im i besplatne edukacije Regionalne razvojne agencije Bačke. Sve je to doprinelo krajnjem prozvodu čiji je kvalitet potvrđen i brojnim priznanjima.

Sušeni paradajz u ulju i pesto od sušenog paradajza su osvojili zlatne medalje za kvalitet na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2018. godine, a naredne godine zlatom je nagrađen dodatak jelima sa povrćem. Takođe, u okviru TASQ projekta, „My Veggies“ dodatak jelima s povrćem i sušeni beli luk su 2020. godine dobili najviše ocene, takozvane zlatne tokene za kvalitet.

Roberta i Miloje Živanović su ponosni na nagrade, koje potvrđuju da njihovi proizvodi zadovoljavaju visoke kriterijume ukusa, mirisa i sveobuhvatnog kvaliteta.

Zbog ograničenog kapaciteta sušare, u jednoj sezoni mogu da proizvedu tonu osušenog paradajza, oko 800 kilograma osušenog povrća za dodatak jelima i oko 240 kilograma sušenog belog luka u prahu. Prerada povrća u gotov proizvod zavisi od poruybina, jer sušeni paradajz u ulju i pesto se prave tako da kupci uvek dobijaju svež proizvod koji na zalihama ne stoji duže od nedelju dana.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Živanovići se nadaju da će ponovo biti u mogućnosti da posećuju festivale hrane i na taj način predstavljaju svoje prozvode. Vredno rade i na novim delikatesima, pa je moguće da se u njihovom asortimanu uskoro nađe i pesto sa kozjim sirom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here