Поскупео огрев у Бачкој Паланци, велика потражња за огревним дрветом

Шта нас очекује ове јесени и да ли ће огрев још поскупети?

3794
Фото: БАП ВЕСТИ

БАЧКА ПАЛАНКА – Пред сам крај зимске сезоне за многа домаћинства уобичајено је снабдевање огревом – како за грејање до краја зиме тако и припрема за наредну. Како сазнајемо од власника стоваришта у Бачкој Паланци, потражња је велика, а цена тврдог дрвета је доста већа у односу на исти период прошле године. 


Почетак марта донео је неочекивано ниске температуре, а набављени огрев је при крају, те је потражња ових дана повећaна.

У стоваришту „Синај“ у Бачкој Паланци кажу да дрва има, али је до њих тешко доћи. Има и пелета и брикета, али све је знатно поскупело у односу на прошлу годину.

„Код нас је палета тврдог дрвета 1,8 м3 тренутно 16.000. Прошле године у овом периоду та количина дрва била је око 12.500. Потражња је велика, дрва је мање па је и раст цена логичан. Пелета и брикета такође имамо, али и пелет је доста скупљи у односу на прошлу сезону. Тона пелета тренутно је 36.000 динара, а прошле године за исту количину плаћало се око 170 евра“, кажу у овом стоваришту.

Ипак, наш саговорник има савет за потрошаче – огрев куповати на време, поготово у овом неизвесном времену.

„Огрев треба набављати током целе године. Разумљиво је да људи током топлијих месеци не размишљају о куповини дрва, али баш тад кад је потражња мања, треба куповати јер су тад и најјефтинија и има их довољно. Дакле, купујте огрев током целе године, не чекајте септембар и октобар. Тако је боље и за купце, али и за нас продавце, јер онда немамо проблем са набавком довољних количина“, каже власник стоваришта „Синај“.

Када је у питању угаљ, ситуација је неизвесна јер се тешко набавља на тржишту, рекао нам је власник још једног бачкопаланачког стоваришта.

„Цена тврдог дрвета је 20 посто већа у односу на прошлу годину. Код нас се тренутно тврдо дрво, исечено на палети 1,8 метара кубних, продаје по цени од 16.000 динара. На тржишту се тешко долази до дрва, угља има слабо, а пелет се тренутно продаје по цени од 35.000 динара по тони“, каже власник стоваришта у Бачкој Паланци.

Цена пелета прошле године је била око 170 евра по тони, а сада је преко 300 евра. Наш саговорник истиче да је ситуација са угљем неизвесна јер га нема на тржишту.

Шта нас очекује ове јесени и да ли ће огрев још поскупети, наши саговорници кажу да се то сад не зна. Цена ће, као и увек, зависити од понуде и потражње, али је свакако идеално, кажу они, о огреву размишљати и током летњих месеци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here