Praznik Svete Petke proslavljen u hramovima u Bačkoj Palanci i Silbašu

978
Foto: Eparhija Bačka/Miroslav Marković

Na dan molitvenog spomena Prepodobne majke Paraskeve, parohijska zajednica pri hramu Pokrova Presvete Bogorodice proslavila je slavu južnog paraklisa pri navedenom hramu, koji je posvećen Svetoj Petki.


Svetom Liturgijom je načalstvovao protonamesnik Novica Rakić, uz sasluženje jeromonaha Pavla (Pajića) i prezvitera Radovana Maljkovića. Na kraju svete Liturgije osveštani su slavski darovi.

Hrišćanska zajednica u Bačkoj Palanci molitveno je proslavila svoju slavu, Prepodobnu majku Paraskevu – Svetu Petku. Evharistijskim sabranjem u Svetojovanovskom hramu načalstvovao je protoprezviter Stevica Ilić, uz sasluženje đakona Nikole Duvnjaka. Na Liturgiji je pevao crkveni hor Sveti Jovan Krstitelj, kojim je dirigovala Snežana Žujić.

Posle pročitanog jevanđelskog začala, otac Stevica je besedio o budnosti verujućih u iščekivanju ponovnog dolaska Spasitelja, Ženika duša ljudskih. Na kraju svete Liturgije osvećeni su slavski darovi, koje su u čast svetiteljke prinele članice Hrišćanske zajednice.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 


Svečanim prazničnim bdenijem i osvećenjem vode, slavskog koljiva i kolača, 26. oktobra 2020. godine, u mestu Silbaš proslavljen je drugi patron tog mesta, sveta majka Paraskeva – Sveta Petka.

Bdenijem je načalstvovao jerej Slobodan Đurđić, nadležni paroh, uz sasluženje đakona Nikole Duvnjaka iz Bačke Palanke. U svojoj besedi otac Slobodan je pozvao vernike da se ugledaju na život svete majke naše Paraskeve, kao što su to činili naši slavni preci. Pozvao je i na obnovljenje prakse da se u ovoj kapeli na svenoćnim bdenijima molitve uznose Gospodu.

Foto: Eparhija Bačka

U toku bdenija služen je čin vodoosvećenja i blagosiljanja slavskog koljiva i kolača. Slavske darove ove godine pripremila je porodica Ivičić, a za obnovu kapele, koja još uvek traje, postarale su se porodice: Jovanović, Nikolić, Knežević i Božić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here