Radionice za decu sa teškoćama u razvoju organizuju tri dame iz Bačke Palanke

Ovo je zapravo redak primer radionica i aktivnosti u kojima učestvuju sva deca, bez obzira na uzrast, školu koju pohađaju, jer su ovde svi jednaki

1029
Foto: Privatna arhiva, izvor: Dnevnik

BAČKA PALANKA: Sigurno mesto, obilje radosti i ljubavi, za svu decu koja žele da se druže, upoznaju i saznaju – tako bi se mogle opisati radionice simboličnog naziva „Srećni kutak“ koje u Bačkoj Palanci organizuju Dragana Vukovljak, Saša Tomašek i Natalija Kavgić iz Udruženja „Front potrošača“, piše „Dnevnik“.


Dve radionice su održane u novembru, u prostorijama edukativnog centra „Poletarac“, koje je ustupila vlasnica ovog centra Stanislava Rokvić. Na taj način deca su dobila idealan prostor u kome mogu da se druže, crtaju, prave novogodišnje ukrase i učestvuju u raznim aktivnostima koje ih usrećuju.

Na radionicama, koje su besplatne, prisutni su i uključeni i roditelji, koji ističu da ovakva okupljanja mnogo znače njima i njihovoj deci, naročito mališanima sa teškoćama u razvoju. Ovo je zapravo redak primer radionica i aktivnosti u kojima učestvuju sva deca, bez obzira na uzrast, školu koju pohađaju, ili slično, jer su ovde svi jednaki. I zaista, iako je broj prisutne dece ograničen, zbog epidemijskih razloga i ograničenog prostora, na ovim radionicama vlada atmosfera potpuno lišena svih briga i strahova kojima smo svi, otkako je nastupila pandemija, svakodnevno izloženi.

– Cilj jeste da se deca okupe jednom mesečno i druže – objašnjava Dragana Vukovljak i dodaje kako je najbitnije da deca budu srećna. – Trenutno su nam inspiracija predstojeći praznici, pa deca prave novogodišnje ukrase. Na proleće bismo pak voleli da organizujemo izlete i piknik u prirodi. Na ovaj način se deca upoznaju i uče da ne prave razlike među sobom, već postaju drugari. Bitno je i da naša deca vide da na ovom svetu postoje i druge stvari osim igrica, telefona i kompjutera. Želimo da ih naučimo da vide lepotu, koja je posebno teško uočljiva u današnje vreme, kada smo svi na neki način pogođeni ovom situacijom.

Organizatorke ističu da su sva deca dobrodošla, a njihovi roditelji samo treba da stave osmeh na lice i dovedu svoje mališane. Mama jedne devojčice koja je završila ŠOSO „Milan Petrović“ u Novom Sadu, kaže kako im ovakva druženja neizmerno znače, jer posle završene srednje škole, a posebno otkako je nastupila pandemija, nema skoro nikavih drugih sličnih aktivnosti koje se organizuju za stariju decu sa teškoćama u razvoju. Nada svih roditelja jeste da bi u skorijoj budućnosti mogao zaživeti dnevni boravak, koji bi obradovao sve mališane sa područja Bačke Palanke, kao i njihove roditelje i staratelje.

Do tada, tri dame koji su inicijatori „Srećnog kutka“, ne prestaju sa radom. Za 18. decembar je planirana sledeća radionica, koja će biti obojena prazničnom čarolijom, pa će deca, kao i roditelji, ukrašavati jelku. Organizatorke ističu kako bi volele da ovom prilikom iznenade decu i podele novogodišnje paketiće, a za to im je ipak potreba pomoć u vidu donacija. Svi oni koji bi na taj način želeli da pomogu, ili pak da volontiraju i saznaju nešto više o „Srećnom kutku“, mogu se obratiti Nataliji Kavgić na broj telefona 060 58 00 899.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here