Размишљаш глобално, а једиш се паланачки

Са друге стране плота

509

Шта би радио када би знао ко је крив што је у последњих 100-тињак дана поскупело све и свашта, што је људски живот појефтинио, што се пола године пре зиме тресемо због грејања, што бринемо да ли ће нам Путин продати гас по јефтинијој или најскупљој формули, да ли ће бити струје, зашто није било јестивог уља, па шећера…?


Није нам лакше што је слично и са друге стране плота, у комшилуку, па и широм старог континента и планете… Када би човек знао где је том кривцу кућа, па да се упути и да му… пљуне под пенџер. Отишао би, али једва да има за хлеб и млеко, а пут кошта, па не можеш прићи његовој кући, па би псовао, па би га ухапсили, па би морао у туђини да плати глобу, а како ће платити кад и овако нема честито ни пас за чега да уједе…

Треба размишљати глобално, а деловати локално. Код нас би се превело – размишљај онако како те плаше политичари и медији, а једи се паланачки дуго, дуго…, нервирај се унапред, до зиме, па онда до пролећа… Ако може некако да утеши сироте, а бесне Паланчане, онда је то текст који је крајем маја објавио британски лист “Гардијан”.

Каже да се група милионера из ове државе придружила протестима против окупљања пословне и политичке елите планете земље на Светском економском форуму у швајцарском Давосу од 22. до 26. маја. Протестанти су тражили од светских влада да најбогатије додатно опорезују, посебно оне који су дошли у Давос, како би се ухватиле у коштац са растућим јазом између богатих и сиромашних.

Богатство планете (власт) је у рукама мање од један одсто становништва, а мање од један одсто вредности је у рукама више од 99 одсто људске популације на планети. Богати демонстранти себе су описали као милионере патриоте и позвали су светске лидере који присуствују годишњој конференцији у Давосу да одмах уведу порез за најбогатије како би престао да се шири јаз између богатих и сиромашних широм света.

Милионери патриоте поручиле су да је нечувено да њихови политички лидери слушају оне који имају највише новца, а најмање знања о економским последицама ове кризе. Многи од њих плаћају изузетно мале порезе. Добротворна организација “Оксфор” недавно је саопштила да би растућа неједнакост у 2022. години могла да гурне још 263 милиона људи у екстремно сиромаштво што би преокренуло деценијски напредак.

Протест милионера патриота у Давосу организован је у тренутку када је откривено да у Великој Британији има рекордних 177 милијардера са заједничким богатством од 653 милијарди фунти! Истовремено, наводи британски Национални институт за економију и социјална истраживања, предвиђа се да ће више од 250.000 држављана Велике Британије следеће године запасти у беду због драстичних рачуна за храну и енергију.

Тиме би број екстремно сиромашних порастао на око 1,2 милиона људи. Ако Британци имају богаташе имамо и ми српске и паланачке, али се не ваља бавити њима, јер имамо више сиротиње него Уједињено Краљевство, а барем 10 пута нас је мање. Завист је, као бројање туђег новца и богатства, грех, осим ако богатун то није мазнуо од државе и народа.

Тада њима треба да се баве финансијска и криминалнистичка полиција, порезници, тужиоци, судови и затвори. Одавно је у пословном свету констатовано да не постоје велики трошкови већ мали приходи. Зато онима са минималном зарадом и просечном и мањом пензијом (већини) не смета што неко у Србији има велику плату и пензију (шта је велико у Србији?) већ што они са својим примањима не могу да саставе месец од почетка до краја, што тешко могу да плате струју, грејање, комуналије, што…

Републички завод за статистику објавио је да је у априлу инфлација порасла за преко 9 одсто, а да је на међугодишњем нивоу скоро 4,5 одсто. Већ данас минималац је 9.000 динара кратак за основну потрошачку корпу. Плате расту, али пензије стоје и трпе ударе поскупљења свега и свачега, па је и без већих цена енергената (струја и природни гас) овогодишње повећање пензија од 5,6 одсто (исплаћене у фебруару) поништено већ у јануару.

Председник Србије Александар Вучић недавно је најавио повећање пензија, које ће, како је нагласио, бити усклађене са повећањем плата. Најавио је да ће од Међународног монетарног фонда и Светске банке тражити “померање швајцарске формуле” (по овој формули пензије се израчунавају на основу 50 одсто раста плата и на основу 50 одсто раста инфлације) за израчунавање пензија у кризним временима.

Ова формула и без кризних времена умањује пензије у односу на плате. Ако су, примера ради, плате порасле 8 одсто, а инфлација била два онда ће пензије порасти 5 одсто што је 3 одсто мање од раста плата од којих су од старта мање и даље све мање… Има економиста, а међу њима је и Горан Радосављевић, који страхују да ће терет кризе поново пасти на леђа пензионера, те да неће све бити тако ружичасто како неки најављују.

– Прича о повећању још увек је у фази најаве те је незахвално прогнозирати да ли ће, када и колико пензионери имати већа примања – рекао је Радосављевић. – Питање је да ли би држава могла да финансира повећање уколико би се, на пример, оно ускладило са растућом инфлацијом. То би био добар корак и било би пожељно, али: да ли ће држава то моћи (?) – то би било право питање. Већ сада имамо висок дефицит, трошкови задуживања нам расту, а инфлација је у свему доминантан фактор.

Пензионери су изузетно угрожени, јер 60-70 одсто својих примања троше на храну и комуналије који су највише поскупели (или ће поскупети). Ако је то порасло двоцифрено значи да су они, као и незапослени, најугроженији, јер раст цена основних животних намирница и енергената директно удара на њих. До сада смо доста пута видели да су неке идеје пуштене у јавност са покушајем да се реши неки горући проблем, а сада, када је знатно већа инфлација очито је опадање стандарда грађана са најнижим примањима.

Уколико примања не буду могла да прате инфлацију у једном тренутку плате и пензије биће номинално све веће и веће, али реално грађани ће моћи све мање и мање да купе за своју плату, пензију, социјалну помоћ, приход од пољопривреде… Даница Поповић, професорка на Економском факултету у Београду за Нову.рс изјавила је да страхује да би пензионери могли да остану без најављеног повећања пензија.

– Цене расту, а највише расту оне због којих пензионери и људи слабије куповне моћи живе све лошије – рекла је Поповићка. – То ће се наставити, јер очекујемо даљи раст цене нафте, а у тој спирали и наставак раста осталих цена. Тако ће пензије, јер њихов износ је фиксиран, падати у односу на плате које ће расти. Плате расту када одлуче послодавци, а не када држава тако каже. До краја године можемо да очекујемо даљи раст инфлације и смањење пензија, односно смањење стандарда пензионера и најрањивијих група као што су инвалиди и сви који примају социјалну помоћ.

По швајцарској формули пензије су први пут у Србији увећане у фебруару 2020. године. Просечна пензија тада је износила 27.754 динара, или 236 евра. Просечна пензија у марту 2022. године износила је 30.974 динара, или 263,4 евра. Просечна пензија порасла је и у еврима, али су и све цене основних животних намирница, роба и услуга исто у еврима више порасле.

Поједини економисти су тврдили да није немогуће два пута годишње усклађивати пензије по швајцарском систему. Немачка је најавила од 1. јула повећање за 5,6 одсто. Код нас кажу да за тако нешто треба сагласност ММФ како би се делимично изменила швајцарска формула, а када ће, колико и да ли ће бити…

Србија је мала и сиромашна земља, па изгледа да за све мора неког да пита. После ММФ и Светске банке чекали смо да наш председник обави телефонски разговор са руским председником. Председник Вучић је рекао да је са председником Путином разговарао о много ствари, а за нас је најбитније да ће се снабдевање гасом наставити у наредне три године, да ће се цена обрачунавати као и до сада на основу цене нафте на светском тржишту по некој формули у неком месецу, па после девет месеци… Све компликовано, а за нас у Србији, па и Паланци где се на хиљаде и хиљаде станова и кућа греје на природни гас, битно је да ће гаса бити и да не буде много скуп мада је за већину све данас скупо.

Коначно ће се више знати, кажу надлежни, када се потпише уговор са “Гаспромом”. Као да се полако после сукоба у Украјини неке ствари у Европи поправљају када је реч о снабдевању енергентима. Интересантна је изјава Урсуле фон дер Лајен, председнице Европске комисије америчкој кабловској ТВ MSNBC, а пренео је “Спутњик”: “Ако ми сада потпуно прекинемо да купујемо руску нафту председник Русије Владимир Путин вероватно ће нафту коју не прода ЕУ пребацити на светско тржиште где ће цене скочити и за њих ће добити још већи новац. Морамо бити флексибилнији по питању прекида куповине руских енергената како би се избегла могућа економска штета државама чланицама ЕУ.”

На овакву изјаву на платформи “Телеграм” огласио се Дмитриј Рогозин, директор “Роскосмоса”. Он вели: “Следећи корак ове мудре бриселске сове биће предлог да се купи сва руска вотка како председник Владимир Путин не би могао да заради још више ако прода другоме.” Како да човек у Паланци после овога не буде нервозан, када се са друге стране плота неко зеза, а ми да пукнемо од бриге и једа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here