Sedam decenija organizacije za pomoć slepim i slabovidim u Bačkoj Palanci

323
Foto: Dnevnik.rs

BAČKA PALANKA: Da društvo i lokalna samouprava mogu imati razumevanja i sluha za potrebe svojih sugrađana sa invaliditetom, pokazuje se na primeru Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Bačka Palanka.


U prostorijama ove organizacije, koja okuplja 180 članova sa teritorije opština Bačka Palanka i Bač, slepi ili slabovidi mogu putem raznih aktivnosti i savetovanja dobiti potrebne informacije, podršku, ali i provesti vreme u opuštenom i kvalitetnom druženju.

– Imamo značajnu podršku opštine, kao i društvene zajednice, koji se zaista brinu o nama – priča predsednik MOSS Bačka Palanka, Milan Gojić, koji je član već deset godina. – Sredstva dobijamo od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Opštine Bačka Palanka koja nas finansira iz svog buyeta, dok nam Opština Bač pomaže kroz projekte. I mi se trudimo da tu podršku opravdamo, da budemo aktivni u svim sferama života i da redovno organizujemo aktivnosti za one koji žele da učestvuju. Trenutno radionice pravimo u skladu sa svim epidemiološkim merama, pa se tako one održavaju više puta dnevno, kako bi svi dobili priliku da učestvuju.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 


Omiljene kulinarske radionice

U prostoru udruženja Članovi mogu da nauče da izrađuju predmete od gline, plastelina, da prave cvetne aranžmane, dok je najveći odaziv na kulinarske radionice, koje su ovog leta uspešno održane u prirodi. Radionice svi podržavaju jer se kroz njih se ljudi edukuju, razvijaju se međuljudski odnosi, kao i osećaj pripadnosti zajednici. Kako dodaje naš sagovornik, članovi kroz ove aktivnosti dobijaju osećaj da su dali svoj doprinos. Za žene se tradicionalno organizuje pokrajinska manifestacija „Vredne ruke slepih žena“, koja je svojevrsno takmičenje u raznim disciplinama, ali je fokus na druženju. Pored toga, na redovnim godišnjim savetovanjima, članice razmenjuju ideje i iskustva, ali mogu dobiti i stručnu obuku, kako bi se mogle zaposliti.


Milan Gojić dodaje da je ova organizacija veoma zapažena na nivou pokrajine, ali i cele države, po svojim sportskim aktivnostima. Dosta plivača, šahista, atletičara, bacača diska, koplja i kugle su bili članovi ove organizacije. Sada se, pak, većina mlađih članova odselila, pa nema predstavnika u baš svim sportskim disciplinama. Međutim, otkako postoji ova organizacija, oduvek je bilo zapaženih šahista, ističe naš sagovornik.

To što svoje članove podstiču da budu aktivni u oblastima koje njima odgovaraju, kao i da otkrivaju svoje talente, sigurno je jedan od razloga zbog kojih ova organizacija opstaje od 1950. godine. Iako su su dugo pripremali proslavu i izdali brošuru povodom 70 godina rada, pandemija je sprečila da se svečanost održi. Prilagodili su se okolnostima, i trude se da i dalje budu tu za sve što treba slepim i slabovidim sugrađanima. Kako kažu, tu su da pomognu oko administrativnih problema i drugih poteškoća. Radna služba pruža pomoć u vidu čitanja lekarskih recepata i nalaza, pomažu kada neko treba da ode do, na primer, pošte ili suda, pomažu pri obavljanju određenih poslova, i što je najbitnije, uvek su tu da ugoste članove, kako bi malo proćaskali i družili se.

– Za članove u toku godine održavamo tribine i okrugle stolove – veli sekretar MOSS Bačka Palanka Aleksandra Knežević. – Kada pravimo godišnji plan za te tribine, osluškujemo potrebe naših članova. Na osnovu toga biramo saradnike koji bi održali određeno predavanje i teme koje bismo obradili. Konkretno nedavno nam je bio tiflolog, kako bi objasnio roditeljima kako da se lakše snalaze u čitavoj novonastaloj epidemiološkoj situaciji, koja je posebno teška za sve invalide. Za predavače zovemo lekare, tiflologe, psihologe i druge stručnjake.

Veoma su zahvalni lokalnoj samoupravi koja već godinama pokazuje da ima sluha za njihove potrebe, pa ima i napretka u rešavanju svakodnevnih poteškoća. Tako danas ima više zvučnih semafora, a nadaju se da će u budućnosti biti i taktilnih staza. I meštani su voljni da pomognu kada vide osobu sa belim štapom, posebno kada u letnjim mesecima bašte kafića predstavljaju prepreku za kretanje. Kako zaključuju u MOSS Bačka Palanka, uz pomoć Opštine i predusretljivih ljudi, članovi uvek pronađu put do njihove druge kuće, kako nazivaju ovu organizaciju.


Pogledaj: Realizovane skoro sve planirane aktivnosti

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here