Седам деценија постојања АМК „Бачка“

Све је почело спонтано

233

Све је почело спонтано. У тешким и оскудним послератним годинама, с нешто трофејних возила, кадровски десетковани, али са великим ентузијазмом, љубитељи технике и моторизације, окупљени око Народне технике, ударили су темеље будућем Ауто-мото клубу “Бачка” (тада Ауто-мото друштву “Бачка”).


Оснивачка скупштина АМС Војводине, је одржана марта 1951. године, у чији састав је ушло 116 клубова, секција, кружока и малих друштава из области аутомобилизма и мотоциклизма.

Укрупњивањем и пооштреном законском регулативом на ВИ Скупштини АМС Војводине 1956, је констатовано да у АП Војводини, има 47 друштава, са око 5.000 чланова, између осталих и АМД “Бачка” из Бачке Паланке са 476 чланова. Званичан датум оснивања узима се 11. децембар 1956. године и по томе је АМК „Бачка“ међу најстаријим, ако не и најстарије удружење грађана у нашој општини.

Један од главних задатака АМД “Бачка” од оснивања била је популаризација техничко-саобраћајне културе код деце и школске омладине, на смотрама и такмичењима „Шта знаш о саобраћају?” где је обухваћено предавање о безбедности у саобраћају, али и такмичарски део са тестовима из познавања саораћајних прописа и вожња бицикала на полигонима.

Спортске активности

Спортске активности у оквиру деловања АМС Војводине су највише привлачиле, не само омладину, него и друге чланове АМД “Бачка”, без обзира на старосну доб, било као учеснике у такмичењима или као верну публику.

Прве масовне ауто-мото трке у Војводини, организоване су 1955. године, у Новом Саду, Сомбору, Бечеју, Кикинди, Суботици, Сремској Митровици и другим местима. Чланови АМД “Бачка” су учествовали у скоро свим републичким и савезним такмичењима на којима су постизали значајне резултате.

Није могуће набројати сва заслужна имена паланачког ауто-мото спорта, тако да ћемо овде поменути само зачетнике текмичарског дела рада АМД “Бачка”: браћу Душка, Стевана и Перу Пандурова.

Са порастом броја моторних возила, путника и протока роба, брз развој домаћег и ино туризма, од 1969. године, је уведена СПИ (Служба „Помоћ и информације”), која је убрзо дошла у први план у пружању услуга на путевима наше општине. Туринг услуге, издавање међународних возачких дозвола, царинске и друге документације, организовање здравствене помоћи у јавном саобраћају, продаја бонова за бензин, осигурање возила и друге услуге члановима и другим учесницима у саобраћају, су организовани у ауто-мото друштвима, која су обухваћена АМС Војводине.

Услуге сервиса и техничког прегледа возила члановима АМД “Бачка” су вршене увек уз одређене олакшице, а тако је и данас. Једна од највећих вредности АМД “Бачка” била је масовност, волонтеризам и аматеризам, а сам АМД “Бачка” био је фактор снажне, угледне и цењене друштвене асоцијације.

У органима управљања, који волонтирају у АМС Војводине и АМС Србије, с најразличитијим задужењима из живота и рада ових организација, републичких и савезних органа, испред АМД “Бачка” били су Милан Козомора и Стојан Важић, те нешто касније и Миливоје Кнежевић, њихова имена ће трајно бити записана у аналима Ауто-мото савеза Србије.

Предисторија аутомобилизма и мотоциклизма у Бачкој Паланци

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here