Slepi i slabovidi posetili Muzej grada

Kulturni centar Bačka Palanka

109
Foto: Nedeljne novine

Muzej grada Bačke Palanke je otvoren za sve građane, pa tako i za one koji su imali nesreću da su slepi ili veoma slabo vide.


Jedna takva grupa je 26. aprila posetila muzej i direktorica Olja Nađ ih je provela kroz zgradu i objasnila postavke. Aleksandra Knežević, sekretarica Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Bačka Palanka:

– Ovo je druga poseta naših članova Muzeju grada. Nedavno smo uspostavili saradnju sa Kulturnim centrom i planiramo da i u buduće obilazimo muzej i da učestvujemo u radionicama. U svakoj grupi imamo kombinovano i slepe i slabovide.

U muzeju eksponati su pristupačni i za dodirivanje. Dogovorili smo se sa direktoricom Kulturnog centra da ćemo doneti knjige pisane Brajevom azbukom (trodimenzionalna tačkasta slova, koje slepi dodirom čitaju, primedba Š.V.), koje će se čuvati u muzeju.

Ivan Osvald je jedan od članova Upravnog odbora organizacije:

– Ova poseta je bila uspešna, moje kolege iz organizacije su zadovoljni, to dokazuje činjenica da su postavljali mnoga pitanja u vezi eksponata. Kao jedan od najstarijih članova, imao sam priliku da pohađam srednju ekonomsku školu u ovoj istoj zgradi.

Postavka muzeja mi se sviđa, a lično ja interesovao sam se za istoriju Nemaca na ovim prostorima. Oni naši članovi koji su potpuno slepi imaju mogućnost da opipavanjem, dodirom eksponata osete njihov kvalitet, starost i veličinu.

Direktorica Kulturnog centra, Olja Nađ je sumirala posetu Organizacije slepih i slabovidih:

– Zadovoljni smo današnjom posetom, jer naš muzej teži da bude otvoren svim strukturama našeg građanstva. Odlučili smo da neke postavke učinimo taktilnim, da omogućimo slepim i slabovidim posetiocima da imaju potpuni doživljaj muzeja. Jedna trećina eksponata u hodniku muzeja je i predviđena da se oseti putem dodira. Mogu da pohvalim rukovodstvo organizacije slepih i slabovidih koji dovodi iz nedelje u nedelju grupe svojih članova. Grupe su prilagođene epidemiološkim merama. Dogovorili smo se da organizacija pokloni muzeju jedan razboj i knjige pisane Brajevom azbukom.

Članovi organizacije slepih i slabovidih će učestvovati u svim aktivnostima našeg muzeja, a prva radionica je farbanje uskršnjih jaja. Javna ustanova, kao što je to muzej, je otvorena za sve građane i dobro je što su to prihvatili i članovi Organizacije slepih i slabovidih, jer i oni gaje poštovanje prema baštini prethodnih generacija.


Pogledaj: Odneli humanitarnu pomoć za Kosmet

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here