U kampu za volontere Crvenog krsta jačaju humanost i timski rad

333
Foto: Dnevnik/ D.Dozet

Crveni krst Novog Sada organizovao je nedavno kamp za volontere u odmaralištu Crvenog krsta Bačka Palanka u Bagremari, uz poštovanje svih preventivnih bezbednosnih mera koje je propisao Krizni štab u borbi proti pandemije koronavirusa, piše „Dnevnik“.


U dva dana, učesnici su imali priliku da saznaju nešto više o Pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, promociji humanih vrednosti, prvoj pomoći i dobrovoljnom davalaštvu krvi, te realističkom prikazu povreda, oboljenja i stanja, kao borbi protiv trgovine ljudima. Volonteri su vreme provodili i u druženju, što je, kako navode iz organizacije, takođe veoma važno za njihovo dalje angažovanje i timski rad u organizaciji. Prvog dana kampa je simbolično obeležen Svetski dan prve pomoći, kada je relizovana vežba posvećena zbrinjavanju unesrećenih u saobraćajnom udesu i evakuaciji objekta, u okviru koje su učesnici imali priliku da osveže stečena znanja. Ovogodišnji slogan Svetskog dana prve pomoći bio je „Nezgode ne znaju za koronu. Prva pomoć je uvek potrebna”.

– Imali smo razne programe, na kojima smo dosta toga čuli i videli, a jedan od njih se tiče ublažavanja rizika i smanjenje posledica od elementarnih nepogoda i katastrofa – kaže za „Dnevnik“ volonter Crvenog krsta Novog Sada Filip Mihajlović, koji pomaže u radu poslednju godinu.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

– Kroz promociju humanih vrednosti pokušavamo da uvidimo kako da edukujemo druge i prenesimo im naša znanja o tome zašto je važno prihvatati i poštovati razlike, kako biti tolerantniji i pomoći drugom u nevolji. Od svega mi je bila najinteresantnija vežba evakuacije s pokaznom vežbom prve pomoći, zbog koje sam, inače, i došao da volontiram u Crveni krst i to sam prvo naučio.

Kako kaže, dobro je podneo simulaciju udesa i misli da bi mogao reagovati ispravno u nesrećnoj situaciji. Inscenirani saobraćajni udes, u kojem su učestvovali automobil i biciklista, volonterki Ljiljani Velkovski je u prvi mah izgledao kao strašna cena, koja je bila vrlo realistična jer su improvizovane povrede šminkeri profesionalno uradili i izgledale su kao stvarne.

– Pouka vežbe je kako ostati smiren u takvim situacijama i koje postupke treba preduzeti da bi se spaslo što više života – kaže sagovornica „Dnevnika“. – Mislim da bih mogla mirno da reagujem, za dve godine koliko sam u Crvenom krstu grada, prošla sam mnogo sličnih simulacija, ali nije naodmet s vremena na vreme podsetiti se kako treba reagovati i ostati smiren.

Po Filipovim rečima, u improvizovanom saobraćajnom udesu su bila četiri povređena, a on je s kolegom bio zadužen da pomogne udarenom biciklisti, koji je imao zatvoreni prelom potkolenice i krvarenje iz ušne školjke. Ostali su radili na povređenima koji su bili u kolima, od kojih je jedan imao povredu vratnog dela kičme, drugi prelom ključne kosti, a poslednji je dobio asmatični napad.

– Važno je da kao volonteri imamo takve akcije jer se uvek može desiti da dođe do neke nepredviđene situacije, kao što smo imali sada vanredno stanje zbog koronavirusa, nenadano i bez najave – iskren je Mihajlović. – Moramo da budemo spremni i da umemo da primenimo znanja jer smo prvenstveno tu da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao predstavnici Crvenog krsta.

Tako su Ljiljana i Filip naučili da uvek u nesrećnim okolnostima postupaju trijažno, odnosno da prvenstveno prilaze i rade s osobom koja je bez svesti i ne daje znake disanja i tada započnu reanimaciju. Osobu koja je bez svesti okreću u bočni položaj za oporavak, a osobi koja jako krvari treba direkatno pritisnuti ranu da bi se zaustavilo krvarenje…

– Na obuci o pravilnom dobrovoljnom davalaštvu krvi sam naučila da mačke imaju 11 krvnih grupa, što me je fasciniralo – oduševljena je Ljiljana.

– Naučili smo dosta stvari, usput smo se podsetili i ponovili ono što smo već znali iz različitih programa. Naučili smo kako da se ponašamo u situaciji kada dođe do zemljotresa, kako realizovati evakuaciju, a saznala sam da je u tom trenutku položaj žabe vrlo koristan, kao i u koje delove prostorija se treba skloniti. Takođe sam zapamtila šta sve treba da imamo sa sobom u takvoj situaciji i eto, nisam znala da bi trebalo da imamo radio da bismo mogli da pratimo sve dostupne informacije. Najbitnije od svega je ostati smiren.

Kako kaže, Program zaštite od elementarnih nepogoda joj je bio najmanje poznat, stoga joj je bilo najzanimljivije da nauči i sazna sve što do sada nije znala. Osim toga, imali su i dovoljno vremena da se vide i druže s ljudima koje dugo nisu videli zbog pandemije koronavirusa, što je dodatno osveženje za sve volontere.

Na združenoj vežbi su učestvovali i predstavnici Crvenog krsta Bačke Palanke, stoga im se iz organizacije zahvaljuju na gostoprimstvu i srdačnom domaćinskom odnosu prema učesnicima tokom savetovanja realizovanog od tima vršnjačkih edukatora (Trifko Ijačić, Ana Pajkić, Maša Mastilović, Slađana Igić, Vanja Marković), uz asistentkinju u Crvenom krstu Novog Sada Aleksandru Milić.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Zahvalnice za nesebičnu pomoć

U kampu je organizovana i prezentacija o aktivnostima i ulozi Crvenog krsta Novog Sada u Novom Sadu za vreme vanrednog stanja, od 15. marta do 6. maja 2020. godine. Tom prilikom je sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić uručio zahvalnice svim volonterima i partnerima koji su učestvovali u sprovođenju naredbe Gradskog štaba. Njom je Crvenom krstu grada naloženo da preduzme aktivnosti na organizovanju i obučavanju volontera i dobrovoljaca koji se prijave za pomoć u kupovini namirnica i lekova za starije sugrađane, odnosno da sprovede koordinaciju svih samoorganizovanih grupa i pojedinaca da bi se izbegle zloupotrebe.


Pogledaj: Obuka o prvoj pomoći za najmlađe Bačkopalančane

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here