Udruženje žena „Zlatne ruke“ – Vezu tradiciju, poučavaju mlađe

610
Foto: T. Pačić

BAČKA PALANKA: Udruženje žena „Zlatne ruke“ iz Bačke Palanke osnovano je 2007. godine prvenstveno radi okupljanja članica oko ručnog rada.


Niz godina ovo udruženje poznato je po „Dunavskom vezu”, manifestaciji čiji je cilj skupljanje narodnih nošnji i osnivanje Muzeja nošnji u Bačkoj Palanci.

– Trenutno imamo oko dvadesetak aktivnih članica, ali taj broj uvek varira, pa nekada bude i oko 50 dama u ovom udruženju – priča predsednica Udruženja „Zlatne ruke“ Zora Kajtez i dodaje kako se ovde okupljaju žene različite po godinama i društvenom statusu, od onih koje su zaposlene do penzionerki.

Neke članice su već vrsne u tkanju, vezu, oslikavanju, i one obučvaju i prenose znanje onima koje tek treba da stvaraju svoje prve ruče radove. Svima je zajedničko da imaju dovoljno strpljenja i volje da nauče najfinije tehnike, ali i da svojim rukama očuvaju tradiciju, kulturu i uče, kako sebe, tako i druge, o prošlosti različitih naroda sa ovog podneblja.

Zora Kajtez ističe da su Palančanke pre 13 godina krenule praktično od nule, a sada već imaju bogatu kolekciju pehara koje su osvojile na regionalnim i međunarodnim takmičenjima. Nošnje i pokloni koje su dobile od drugih udruženja se trenutno nalaze u Muzeju grada, gde se i okupljaju članice. Nadaju se da će tu i ostati, nakon što su godinama imale problema upravo sa nalaženjem i najmom odgovarajućeg prostora.

Foto: T. Pačić/Radovi Udruženja žena Zlatne ruke

U Muzeju grada je planirano da ostanu nošnje koje su dobili na poklon od gostiju koji dolaze na manifestaciju „Dunavski vez“, a nemačka, slovačka i bačka nošnja su samo deo kolekcije koju čuvaju „Zlatne ruke“. Ponekad dobiju i deo nošnje, kao što je mađarski prsluk ili crnogorska košulja, a onda se posvete izradi ostatka. Stalno uče nove tehnike ručnog rada, a pored nošnji, članice izrađuju i ćupove od gline, bojama oslikavaju staklo, prave ukrasne vrećice i torbe sa porukama, kao i mirisne kesice sa lavandom koje će moći da se kupe u suvenirnici Muzeja grada, kada se ceo projekat finalizuje. Takođe, ove žene izrađuju i nošnje za KUD „Kosta Abrašević“ iz Bačke Palanke.

Osim dobre volje i strpljenja,„Zlatne ruke“ se mogu pohvaliti entuzijazmom i planovima koje ni pandemija koronavirusa ne može da omete.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

– Upravo pripremamo manifestaciju „Dunavski vez“ tako što ćemo ocrtati šeme za takmičenje, poslati na adrese svih naših gostiju koji su nam godinama dolazili, a oni će to da odrade i do oktobra će poslati nazad urađene radove – objašnjava Zora Kajtez. – I dalje se pobednicima takmičnja dodeljuje ručno rađena bačka nošnja, ovoga puta muška bačka nošnja koja će biti poslata poštom, zbog trenutne situacije. Ne odustajemo od manifestacije, ovo je deveta godina kako to radimo i nadam se da će sve biti treba. Ostali projekti u kojima učestvujemo su „Bački ručak”, zatim projekat obuke u kraljevskom, odnosno gospodskom vezu i još jedan projekat tkanja koji smo dobili.

Obuka kraljevskog veza će se najverovatnije održati na obližnjem salašu „Gnjezdo“, gde je planirano da se učesnici podele u grupe od po deset, dok će se projekat tkanja održati u prostorijama Udruženja, zbog toga što su za njega potrebni razboji. Upravo dva nova razboja, vertikalna, sada dobro dođu početnicama koje su željne da se usavrše. Razboji su kupljeni sredstvima koje su „Zlatne ruke“ dobile od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a početnice su na njima već napravile nekoliko šalova. Dalje će se od tkanih delova sastavljati torbe, novčanici, pončo ili neki drugi komad odeće.

Udruženje „Zlatne ruke“ se okuplja ponedeljkom i sredom od 17 do 20 časova, a nove članice su uvek dobrodošle.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here