Ulje od lešnika porodice Panić iz Tovariševa dobitnik zlatne medalje

Nagrada za kvalitet ulja

795
Foto: Canva

TOVARIŠEVO: Zlatna medalja za kvalitet u rangu ulja i masti Novosadskog sajma 2021. godine otišla je u Tovariševo i to u ruke porodice Panić, za njihovo hladno ceđeno ulje od lešnika.


Oni se već godinama bave uzgojem lešnika i pravljenjem proizvoda od ove voćka, i to različitih vrsta putera.

– Hladno ceđeno ulje od lešnika počeli smo da proizvodimo pre nepunih godinu dana – objašnjava Ljubinka Panić i dodaje da su, s obzirom na to da je sirovina proizvedena na njihovim planatažama kontrolisanog kvaliteta, očekivali da ovaj proizvod zauzme visoko mesto i dodaje:

– Ono je veoma pogodno za termičku obradu, ali daje i bogat ukus salatama, sosevima i testeninama. Interesantno je spomenuti da je idealno za pečenje palačinki. Takođe, ovo ulje može se koristiti i za negu kože lica i tela – kaže Ljubinka.

Hladno ceđeno ulje lešnika ima dosta lekovitih svojstava, između ostalog, pospešuje varenje, štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema, pomaže u regeneraciji ćelija i jačanju kapilara, sprečava nastanak kamena u žuči i umiruje čireve na želucu i crevima.

Prethodne godine nije bilo raznih bazara i sajmova koje redovno posećuju tri generacije ove porodice, ali to ih nije obeshrabrilo da i dalje vredno rade. Još jedan novi proizvod njihovog brenda „Lešnik“ – lešnikovo brašno, nastao je u poslednjih godinu dana. Ljubinka Panić objašnjava da je ovo visoko bezglutensko brašno odlično za razna testa i kolače, i sigurno primamljivo svima koji imaju alergiju na gluten. Da je pogodno za sve one koji vode računa o ishrani, govori činjenica da je brašno i bez laktoze, žitarica, šećera, boje i aroma, a opet kolačima daje slatkast i bogat ukus.

Kako se bliži vreme za branje lešnika, Panići kažu da ove godine očekuju uobičajen rod. Vremenske prilike na njihove plantaže nisu uticale s obzirom na to da su pokrivene sistemom za navodnjavanje. To samo znači da će ovo porodično gazdinstvo imati dovoljno sirovina da i dalje tržištu isporučuje svoje proizvode.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here