Uspesi uprkos epidemiji

Tehnička škola „9. maj“

776

Svi koji razmišljaju o upisu u Tehničku školu „9. maj“ u Bačkoj Palanci, mogu posetiti sajt škole i krenuti u virtuelni obilazak učionica, kabineta i ostalih prostorija školske zgrade.


Najzaslužniji za kreiranje ove ture su dvojica maturanta, Arsenije Knežević i Samuel Kolar, budući administratori računarskih mreža. Kako je rekla profesorka informacionih tehnologija Svetlana Erceg, jedan od mentora ovog projekta, ovi vredni učenici su uložili dosta truda i vremena kako bi svim zainteresovanim omogućili ovakav vid obilaska Tehničke škole „9. maj“.

Arsenije Knežević

Profesorka dodaje da se na ovaj način škola promoviše pred upis novih đaka, s obzirom na to da usled vanrednog stanja nisu bili u mogućnosti da organizuju Dan otvorenih vrata, koji se inače održava svake godine.

Na ovaj način su omogućili svim budućim učenicima i njihovim roditeljima da pogledaju kako izgleda unutrašnjost škole.

Sama ideja za onlajn turu nastala je kada je jedan od profesora u školi, Aleksandar Zelenović, testirao igricu koju su ranije napravili Arsenije i Samuel, a koja se odigrava upravo u prostorijama škole. Kako su profesori Zelenović i Erceg u Timu za marketing ove bačkopalanačke srednje škole, došli su na ideju da zamole učenike da igricu preurede i tako naprave virtuelnu turu. Đaci su ideju podržali, iako su i sami imali brojne obaveze oko nastave i pripreme maturskog ispita.

Doprinos kratkoj turi dala je i profesorka srpskog jezika i književnosti i razredni starešina dvojice vrednih đaka, Mirjana Božajković. Ona je priredila tekst koji prati obilazak, tako da je projekat zajednički trud učenika i profesora.

Učenička kompanija Pioner company iz TŠ „9. maj“ je prepoznata kao jedna od dvadeset najboljih učeničkih kompanija u Srbiji. Program Učenička kompanija je deo projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva“, koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

Najbolji timovi iz srednjih škola širom Srbije predstavili su proizvode i usluge učeničkih kompanija, panelu žirija kroz prezentaciju biznis planova, a takmičenje je održano onlajn zbog bezbednosti učesnika.

Ekipu su činili: Jovan Ilić, Dragan Petrović, Dušan Vukas i Danilo Tordaji. Mentori u programu su bili pedagog Violeta Damjanović i profesor Dušan Panić. Više o ovoj temi pogledajte na sajtu TŠ „9.maj“ Bačka Palanka www.9maj.rs

U februaru 2020. godine Tehnička škola „9. maj“ je konkurisala za dobijanje Erazmus+ projekta u oblasti opšteg obrazovanja. Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti, od kojih je jedna obrazovanje.

Škola je primila obaveštenje 22. juna da je njen projekat, jedan od 26 projekata u Srbiji, odabran za finansiranje. Cilj našeg projekta, pod nazivom Elektronskim učenjem do kreativne nastave, je stvaranje uslova i podsticajne atmosfere za uvođenje obrazovnih inovacija.

Projektom je predviđeno stručno usavršavanje nastavnika i stručnih saradnika u inostranstvu, kao različite aktivnosti koje su usmerene na poboljšanje kvaliteta nastave. Projekat se sprovodi 18 meseci.

TŠ „9. maj“ je u decembru učestvovala na konkursu za pisanje kratkih priča na temu srpskih narodnih poslovica koji su raspisali Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“ u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i informisanja, Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine, Gradom Novim Sadom, Maticom Srpskom i Radio-televizijom Vojvodine.

Konkurs je bio namenjen učenicima koji pohađaju srednje škole sa sedištem na teritoriji APV. Kratke priče su se pisale na šest tema, odnosno narodnih poslovica. Za svaku od šest tema (poslovica) nagrađen je po jedan rad.

Nagrađeni su učenik, njegov mentor i škola. TŠ „9. maj“ je na ovom konkursu učestvovala sa 17 priča. Među 899 radova koji su ispunili uslove konkursa, škola je osvojila jednu od prvih nagrada. Učenik IV-2 odeljenja – Arsenije Knežević je osvojio nagradu sa pričom na temu Pametan polako ide, a brzo dođe. Mentor je bila Mirjana Božajković, profesor srpskog jezika i književnosti.


Pogledaj: Solarni rasterivač glodara i štetočina na parcelama i poljoprivrednim usevima (VIDEO)


Priče je trebalo da budu opis životnih situacija koje učesnici konkursa vide kao najbolji primer koji bi predstavio odabranu poslovicu u svakodnevnom životu. Nagrađeni radovi će biti korišćeni kao scenario za kratke animirane filmove, koji će biti sažeta poruka o mudrosti poslovica i o tome koliko su primenljive u svakom vremenskom periodu.

Arsenije Knežević je pokazao svojim sjajnim literarnim radom da učenici naše TŠ „9. maj“, pored vrednih stručnih znanja i veština, tokom školovanja razvijaju sve svoje kvalitete i ostvaruju zapažene rezultate i u drugim disciplinama, kao što su srpski jezik i književnost i negovanje narodne tradicije.

U članku je korišćen deo teksta iz lista „Dnevnik“ od 13. juna 2020. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here