Valentina Familia: Volim Ameriku, ali nikada neću zaboraviti odakle dolazim

Priča mlade bačkopalančanke kojoj je studentsko putovanje u Ameriku promenilo život.

2657
Foto: Privatna arhiva

BAČKA PALANKA: Valentina Radić Familia je dvadesetšestogodišnja bačkopalančanka koja je 2017. godine otišla u Ameriku na studentski program Work & Travel, gde je upoznala svog današnjeg supruga poreklom iz Dominikanske Republike, Jersona Familiu.


Valentina Radić Familia završila je Gimnaziju „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci, nakon čega je svoje školovanje nastavila na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Kada je 2017. godine odlučila da ode na petomesečni studentski program Work & Travel, Valentina Radić nije ni sanjala da će joj to putovanje promeniti život. Igrom slučaja, da se snađe u višemilionskom američkom gradu Bostonu, pomogao joj je današnji suprug Jerson Familia, tadašnji student biohemije na Tufts univerzitetu.

Na putovanje ka svom američkom snu uputila se sama, sa osrednjim engleskim jezikom, ugovorenim poslom sobarice u jednom hotelu i željom da „vidi svet“. Ubrzo je upoznala svoju današnju kumu, naučila jezik, pronašla bolji posao i posetila Čikago, Majami, Njujork i Vašington.

Foto: Privatna arhiva

Po isteku radne vize, došlo je vreme da se vrati u Srbiju. S obzirom da su nju čekale fakultetske obaveze u Srbiji, a Jersona u Americi, Valentina je bila skeptična po pitanju budućnosti njihove veze. Ipak, sudbina je imala drugačiji plan.

Program sam ispoštovala, nisam ni dana ostala duže od dozvoljenog. Par dana pred moj povratak u Srbiju, Jerson je kupio kartu za destinaciju koju baš i nije planirao da poseti u životu, a na koju će dolaziti više puta“ kaže Valentina za BAP Vesti.

Zahvaljujući internetu i povoljnim avio agencijama, uspevali su da održe svoju vezu na daljinu, a ubrzo su stali na „ludi kamen“ i venčali se u Novom Sadu.

Jerson je mnogo zavoleo Srbiju, toliko da mašta o penziji u kućici na Fruškoj gori gde će peći rakiju. Uči i dosta dobro govori srpski, obožava našu hranu koju ja sad često nama ovde spremam, kao i naš veseo i druželjubiv narod“ – govori naša sagovornica.

Kako kaže, u svojoj ljubavnoj zajednici neguju obe kulture, iako su odlučili da žive u gradu u kojem su se i upoznali.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Volimo Ameriku, zemlju u kojoj planiramo provesti radni vek, uvek ćemo je poštovati, a nikada zaboraviti odakle dolazimo. Život u Americi i život u Srbiji ne treba ni porediti, sve ima svoje dobre i loše strane, a mi se trudimo da iz svake kulture izvučemo ono najbolje za nas i to primenjujemo u našoj mešanoj, srpsko-dominikanskoj porodici“ – nadovezuje se Valentina.

Studentska razmena, posao ili prilika za preseljenje u inostranstvo su velike životne odluke. Uprkos strahu od nepoznatog i neizvesnog, treba ih prigrliti i dati im priliku, jer u nekim slučajevima, one menjaju život iz korena. Kako zaključuje Valentina – život počinje tamo gde se završava zona komfora.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here