Veliko srce Bačke Palanke greje decu sa Kosmeta

"Boravak u Bačkoj Palanci, bez tenzija, sirena i upada i pucnjave, pojasniće im sliku kako bi to trebalo da bude i kod nas"

467
Foto: Nedeljne novine

BAČKA PALANKA: Deca sa Kosova i Metohije, opštine Leposavić, njih 33 mlađih i starijih, osnovnoškolskog uzrasta, bili su gosti našeg grada od 19. do 24. jula.


U sredu (21.07.) posetili su Muzej grada, gde su posle obilaska eksponata, podeljeni u tri grupe i učestvovali u radionicama dekupaža, pravljenja nakita i u literarno-likovnoj radionici.

Miodrag Radovanović, iz sela Kamenica u opštini Leposavić sa Kosova i Metohije ne krije
oduševljenje prijemom u našem gradu:

– Naše selo je na obali Ibra, a ja sam član Crkvenog odbora crkve koju pravimo svi zajedno.
Danas sam ponovo u Bačkoj Palanci, da posetim naše stare prijatelje, predsednika opštine, Branislava Šušnicu i ljude oko njega, koji čine jednu dobru ekipu i uvek su spremni da nam pomognu, naročito deci sa prostora Kosova i Metohije. Naša saradnja je počela pre nekoliko godina, kada smo započeli gradnju crkve u našem selu. Saradnja lepo teče, tadašnji predsednik Aleksandar Đedovac i njegovi saradnici su nekoliko puta bili kod nas, davali materijalnu, moralnu i svaku drugu pomoć. Živimo u opštini koja je višenacionalna, imamo i albanska i muslimanska sela, lepo živimo, sarađujemo, možemo da nađemo zajednički jezik, ima nažalost i nekih, koji ne mogu ni sa svojim narodom, kao i ni sa nama, a sa njima ne možemo i ne želimo saradnju – navodi Radovanović i dodaje:

– Koristeći poznanstvo sa predsednikom Šušnicom, predložio sam da naša deca iz sela i okolnih mesta upute na besplatni, sedmodnevni boravak u Bačkoj Palanci. Predsednik je to
prihvatio od srca, i deca su tu od 19. jula na letovanju uz bezrezervnu podršku opštine
Leposavić i predsednika Zorana Tadića. Deca su jako zadovoljna, prelepo im je ovde u
jednom divnom gradu, sa multinacionalnom sredinom, a mi i naša deca osećamo veliko
gostoprimstvo. Vidimo vašu harmoniju, vašu slogu i život, kakav bi trebao da bude svuda
gde postoji međusobno poštovanje – kaže Radovanović.

On se nada da će se ova saradnja nastaviti, da će i u budućnosti dolaziti na gostovanje u našu opštinu. Nada se i povratnoj poseti, da se vidi kako se živi u opštini Leposavić i da  nikog ne napadaju, da se vidi kako žive deca koja se bore za tu opštinu na vekovnim ognjištima. Miodrag ističe:

– Naša deca znaju, iako su mladi, odrasli su u teškim uslovima, kada upadaju ekstremisti, snage kosovske policije ili tzv. vojske sa dugim cevima i bornim kolima, mimo svih protokola i dogovora. Ovaj boravak u Bačkoj Palanci, bez tenzija, sirena i upada i pucnjave, pojasniće im sliku kako bi to trebalo da bude i kod nas, podstaknuće ih da budu dobri i da još više uče. Da na mržnju ne odgovore mržnjom, nego ljubavlju. Ova poseta dece sa Kosmeta može da se protumači rečima patrijarha Pavla: „Budimo ljudi“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here