Volonteri su leđa na kojima je sve ovo izdržano

Kako je obeležen Svetski dan volontera (5. decembar)

373

BAČKA PALANKA: Svetski dan volontera obeležen je 5. decembra, a volonteri predstavljaju stubove nosioce Crvenog krsta. Praktično bez volontera ne bi bilo ni Crvenog krsta. Tokom ove godine su bačkopalanački volonteri akcenat stavili na zdravlje naših sugrađana, jer ono nema cenu.


Mnogo bitnijih stvari do sada je stavljeno na dno liste aktivnosti, a prioritet je stavljen na pomoć sugrađanima u vreme pandemije koronavirusa.

– Ova godina je dokazala koliku ulogu u svetu imaju volonteri, bilo oni mladi ili stari, bogati ili siromašni, visoko ili manje obrazovani. Ništa nije bitno, jer su volonteri davali sebe u momentu kada je svačije zdravlje bilo ugroženo, pa i samih volontera, kaže Branislav Šobot, sekretar Crvenog krsta Bačka Palanka.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

– Mnogi se u vreme pandemije zatvorili u četiri zida i čuvali sebe,što je svakako odgovorno jer time čuvavši druge, ali kada daješ sebe to je onda od neprocenjivog značaja. Volonteri su leđa na kojima je sve ovo izdržano iako se kraj pandemije ne nazire. Oni su snaga koja je uspela da u ovo teško vreme sačuvamo ljudskost i kao narod se ujedinimo i pomognemo kada je teško. U Bačkoj Palanci postoji razgranata volonterska mreža u okviru Crvenog krsta, od srednjoškolaca, studenata, majki, očeva, radnika u pogonu, učiteljica do privrednika i vozača.

– Svi oni su stali rame uz rame i svi podjednako radili na pakovanju i podeli paketa, danonoćno su dežurali u Kol centru na telefonima, vozili i prevozili pomoć. Postavljali su šatore, a takođe bili angažovani na redovnim akcijama koje naša organizacija realizuje svake godine. To su obeležavanje raznih Svetskih i Međunarodnih dana, širenje svesti o aktuelnim bolestima poput HIV virusa, borbe protiv bolesti zavisnosti, borbe protiv duvanskog dima, trgovine ljudima i tako dalje, a virus Covid 19 je samo još jedan neprijatelj više sa kojim ćemo morati da naučimo da živimo. Kada su u pitanju lepše strane našeg društva kao što je dobrovoljno davanje krvi, naši volonteri su, pored svih akcija na kojima su bili angažovani, bili toliko plemeniti da daju krv i da volontiraju na akcijama. Posebno bih ovde pohvalio srednjoškolce koji su sa tek napunjenih 18 godina odmah dali krv i nastavili da pomažu drugima. Sve ovo su dokazi da ljudskost i dobro u ljudima jesu stubovi na kojima ovo društvo leži i da bez toga nemamo ništa, dodao je Šobot.

Pored već pomenutih aktivnosti, volonteri CK Bačka Palanka su bili angažovani na preko
dvadeset akcija podele paketa, obeležavanju Nedelje Crvenog krsta, postavljanju šatora ispred Covid ambulante, zatim obeležavanju meseca solidarnosti i Međunarodnog dana starijih osoba, kao i jednodnevnih izleta dece u Bagremari.


Pročitaj: Isključenje struje za četvrtak (17.12.)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here