Животе у локалу кваре глобалне „главоње“

Лоша година стигла је до пола, а како ће завршити...(?)

354

Када се после историјске дистанце буде писала историја овог времена вероватно ће објективан хроничар (ако га буде) за 2022. годину рећи да није била добра по већину људи на овој планети.


Можда би се за ову годину већ сада могле парафразирати речи старог бећарца: Није добро када година изда, све поскупи, појефтини… људски живот. До половине “мандата” ово лето остаће упамћено по, ваљда крају пандемије корона вируса, а одмах се наставила нова светска енергетска и свака друга ујдурма изазвана ратом у Украјини, односно по Специјалној операцији како тај џумбус са пуно мртвих, рањених и разарањем назива руски председник Владимир Путин.

Лидер Руске Федерације је крајем прошле недеље на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, између осталог, рекао “да свет заиста види револуционарне тектонске промене у геополитици”. Зашто човек у Србији, Војводини, Бачкој Паланци, Гајдобри, Парагама, Визићу… данас треба да прати шта се дешава у Европи и свету, шта говоре и планирају, а шта раде светске “главоње”?

Зато, а то је Путин најавио, што се изгледа налазимо пред новим прегруписавањем центара моћи, односно снага, а то значи и новог начина функционисања живота на нашем континенту, али и планети. За нас је битно да нам се не понове грешке из не тако далеке прошлости. Слободан Милошевић и његови пајтоси са краја прошлог века изгледа да нису схватали да се светске промене у модерним временима дешавају невероватном брзином, а рушење Берлинског зида 1989. године било је управо то.

Врло је могуће да се страшне промене дешавају управо сада и изгледа да је добро што председник Александар Вучић истиче да је Србија на првом месту и вуче потезе који се могу и морају вући у тешким временима. Најгоре би било када би и овога пута по завршетку представе морали да констатујемо да нас нико није обавестио да се свет променио. А промене су присутне и у изјавама Џозефа Бајдена, председника САД, најразвијеније, најбогатије земље са 50 држава и 311 милиона становника (последњи попис 2010. године) и једине војне супер силе на планети. Али, и Владимира Путина, председника територијално највеће земље на свету са скоро 145 милиона становника, земље богате енергентима, као и Урсуле вон дер Лајн, председнице Европске комисије, односно ЕУ коју чини 27 држава чланица са скоро 450 милиона становника…

– Америка је својевремено прогласила победу у Хладном рату, као и Лондон, а касније су о себи размишљали као о боговима на планети Земљи, који немају обавеза, већ само интерес – рекао је, поред осталог, Путин на поменутом форуму у Санкт Петербургу.

– Владајуће елите појединих западних земаља раде управо под тим илузијама и бирају да промене игноришу, доследно се поигравајући са духовима прошлости. Западни савезници се понашају као да је свет њихово двориште. Земље “златне милијарде” и даље сматрају све остале својим колонијама, а људе у њима другом расом. Они мисле да је доминација Запада и глобалне политике и економије константна, али ништа није вечно.

Путин је такође рекао да ЕУ губи глобалну конкурентност због санкција које је увела Русији. Он сматра да су европски политичари својим потезима задали озбиљан ударац својим економијама.

– Само директни губици ЕУ од лудила санкција могу да премаше 400 милијарди америчких долара у току године – поручио је руски лидер. – ЕУ је изгубила политички суверенитет, а њене бирократске елите играју на туђу мелодију и штете властитом становиштву. Специјална операција је тешка, али безусловна, изнуђена и неопходна. То је одлука суверене земље која има безусловно право, засновано на Повељи УН, да чува своју безбедност.

Правила новог светског поретка поставиће јаке, суверене државе које не следе путању коју је неко зацртао. Русија нема ништа против да Украјина уђе у ЕУ, јер то није војна организација или војно-политички блок за разлику од НАТО – поручио је председник Русије.

Урсула вон дер Лајн као да је слушала Путина када је саопштила да је ЕК прихватила апликацију Украјине за добијање статуса кандидата за пријем у ЕУ. Рекла је, поред осталог, да је Украјина скоро 70 одсто прихватила европске вредности, а да преостаје да се поради на владавини права, борби против корупције… Овај предлог су подржале Немачка, Француска, Италија и Румунија, а против проширења списка кандидата за пријем у ЕУ експлицитно су биле Холандија и Данска.

Сада предстоји много тежи део посла, односно врућ кромпир је пребачен у двориште земаља чланице, а њих 27 треба да се усагласе по овом питању, односно да све земље прихвате кандидатуру Украјине. Биће то тешко усагласити, јер је пре само месец дана из неколико европских престоница објављена процена да Украјини треба између 20-25 година да постане чланица ЕУ.

Пре тога поједини западни аналитичари проценили су да Србији која је процес почела пре више од осам година треба између 10-15 година. Сви ти аналитичари заборавили су да кажу да ли ће по њиховој процени постојати ЕУ, односно да ли ће постојати оваква. После Уједињеног Краљевства које је напустило континенталне партнере није искључено да то уради још која чланица. Већ сада, а посебно тада, ништа неће бити исто као што је било некада. Амерички председник Бајден реаговао је на упозорења економиста да Сједињене америчке државе може да захвати рецесија.

– Рецесија у САД није неизбежна и има разлога за оптимизам, јер смо ми у јачој позицији од било које нације на свету да превладамо ову инфлацију (преко 8 одсто, највећа инфлација у САД-у последње четири деценије) – изјавио је Бајден за АП.

– Амерички народ је веома, веома “утучен” након две бурне године пандемије корона вирусом, економске нестабилности и растућих цена горива које љуљају породичне буџете. Потреба за менталним здрављем у Америци је огромна, јер све на чега су људи рачунали се променило и срушило, али већином је то последица кризе са Ковидом. Бајден је говорио и о тешким изборима са којима је суочен. Истакао је потребу да се САД супротставе руском председнику Владимиру Путину у вези инвазије на Украјину иако су, како је рекао, оштре санкције уведене након тога изазвале раст цена природног гаса и створиле политички ризик по њега у изборној години у САД.

Бајден је, такође позвао нафтне компаније да размотре краткорочне светске потребе и повећају производњу. Корона, па рат у Украјини, санкције Русији, али и штета због (пре)скупих енергената, мучили су, муче и мучиће људе на планети. Све је јасније да живот малих, обичних, нормалних људи зависи од интересних одлука “светских главоња” који спроводе замисли владара из сенке, дубоке државе (како све воле да кажу заговорници теорија завера), најбогатијих и најмоћнијих појединаца и породица које имају новац, власт и моћ.

Очито је да су им егоизам и само њима знани циљеви испреджеље за мирним просперитетом људске цивилизације. Сада је све јасније да су појединцима, па и елитама, али и неким државама, рат, убијање, рушење, уништавање материјалних добара како би се производила нова, расељавање народа и криза “погонско гориво” без кога не могу да функционишу. И код нас је поскупело све и свашта и то много. Сви то осећају, посебно најсиромашнији међу којима је све више пензионера.

Све је скупо, а још нису поскупели струја и природни гас, неке од основних животних намирница су одлуком државе под режимом замрзнутих цена. После санкција Запада које су уведене Руској Федерацији због анексије Крима (фебруара 2014. године), та држава је почела да се ослања на сопствене ресурсе посебно у пољопривреди. Русија је барем земље имала и има све више и више, па је од пре једне деценије и великог увозника хране постала један од највећих, а у производњи пшенице највећи светски произвођач и извозник.

Руски министар пољопривреде Дмитриј Петрушев изјавио је да се процењује да ће се овог лета у Русији произвести 130 милиона тона хлебног зрна! Вели, биће довољно за домаће потребе, а преостаће за извоз. Председник Путин је додао да ће резерве земље у наредној години износити 50 милиона тона пшенице! Мада није упоредиво може се споменути да Србија са житницом Војводином, са око седам милиона становника, има довољно за сопствене потребе и извоз са овогодишњом проценом рода од 3 милиона тона пшенице. Русија са преко 20 пута више становника има 40 пута већу производњу пшенице.

Ми зависимо од увозног природног гаса и нафте, па сада и угља, струју увозимо, а Русија свега тога има у изобиљу и велики је извозник. Појавиле су се информације да су поједине земље које су увеле санкције Русији почеле да се баве шверцом. Руски гас, на пример, стигне у Немачку, па се оданде врати у земљу кроз коју је прошао, као није руски, и у том “транге франге послу” неко дневно мазне 250.000 евра!

Пратећи светске медије и слушајући светске главешине некако ушима обичног човека највише пријају процене “нормалних” аналитичара. Људи процењују да ће се током лета и јесени неке ствари поправити, јер ће се и ситуација разбистрити. Надолазећа зима можда ће натерати и најбескруполозније да охладе како би народ у Европи имао топлине у домовима, а сиромашни хлеба и игара које у виду Светског фудбалског првенства почињу у новембру у Катару.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here