„Nasilje se kod nas pothranjuje od malih nogu“

"Nemoguće je pričati o ponašanju deteta bez traženja uzroka u porodici".

2447

Vršnjačko nasilje, nažalost postaje naša svakodnevnica. U medijima u celoj Srbiji sve se više priča o ovom problemu. Događaj od prethodnog vikenda kada je grupa momaka pretukla jednog mladića, potresao je Bačkopalančane. Da li će mnogobrojni planovi, akcije i kampanje koje služe da zaštite decu od nasilja, uroditi plodom ili će ostati samo mrtvo slovo na papiru? 


Naša današanja sagovornica, pedagog Evica Vujičić, smatra da preventiva u zaštiti od nasilja svakako treba da postoji i da sve institucije moraju da sarađuju, ali uzroke problema treba tražiti u temelju svakog deteta, a to je porodica.

„Iz nekog ranijeg perioda, svi crtani filmovi su bili vrlo topli, lepi, prijemčivi za oči, sa lepim porukama da dobro uvek pobeđuje. Postoje, da ih nazovem, kuće koje rade na pospešivanju agresivnosti. Crtani filmovi koji su za decu predškolskog uzrasta su katastrofalni, svi mediji i štampani i elektronski nemaju nikakve zabrane i nikakve vremenske sankcije u kom periodu će se prikazivati pojedini filmovi. Rijaliti programi su takođe pogubni i sve se to provlači i na kraju eskalira u periodu puberteta“, rekla je Evica za BaP vesti.

Ona kaže da je vršnjačko nasilje odraz našeg društva i da se lopta stalno prebacuje sa jednih na druge. Škola jeste ta koja treba da vaspitava i obrazuje, ali škola nije ta koja treba da disciplinuje. Naša sagovornica smatra da je tu veliki problem, pogotovo u srednjoj školi, gde dobijamo formirano dete koje je nedisciplinovano.

„Porodica je ta koja je umnogome zatajila. Sve ono što se dešava u školi je samo posledica zloubotrebe elektronskih komunikacija, tačnije društvenih mreža. Oni celu noć sede na „fejsu“ i šalju jedni drugima ružne poruke, objavljuju slike jedni drugih, imaju neke određene grupe u kojima funkcionišu i gde neminovno dolazi do konflikta. Narednog dana kada dođu u školu, to je poligon gde se razrešavaju problemi“, dodala je Evica Vujičić.

Ona je istakla da je elektronsko nasilje danas najrasprostranjenije i da je svaka vrsta verbalnog i fizičkog nasilja koje se dešava, samo posledica zloupotrebe elektronskih komunikacija.

Što se tiče događaja od prethodnog vikenda, kada je u Bačkoj Palanci pretučen mladić, Evica kaže da i tu postoji razlog za takvo ponašanje.

„To je i višak energije koja je loše usmerena. Jedna obest i opšte nezadovoljstvo postoji među mladima. Ja sam radila anketu među mladima u školi i dobila odgovore da se često dešava da jedni na druge nasrnu bez ikakvog povoda i razloga. Da li su to te zvezde sredine koje hoće da se pokažu i uzdignu, ne po nečem dobrom već po vandalskom ponašanju. Mislim da je porodica ta iz koje izlazi ono što je najbolje i da je porodica isto tako uzrok onog što je loše. U radu sa takvom decom, porodica nikako ne sme da se izostavi i da je ona primarna u svemu tome“, dodala je naša sagovornica.

Pedagog Evica Vujičić kaže da je uvek isticala koliko je važna saradnja sa roditeljima, ali ne da roditelj bude saučesnik deteta.

„Ja sam pedagog 35 godina i zaista bih volela da buduće mlade kolege i koleginice koje dolaze nađu pravi način kako dopreti do roditelja. Ponekad imamo situacije da imamo roditeljski sastanak gde na sve moguće načine obavestimo roditelja da dođe, pokušavamo i telefonom da ih kontaktiramo i oni opet ne dođu u školu“, kaže Evica i dodaje da postoje roditelji koji znaju da kažu: „Ne možete tako sa mojim detetom, moje dete ne trpi autoritet!“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here