Nastavljena živa aktivnost

Osnovna škola "Vuk Karadžić" u drugom polugodištu.

942

Najmasovnija osnovna škola u našoj opštini je OŠ „Vuk Karadžić“ sa 1128 učenika u Bačkoj Palanci i izdvojenim odeljenjima u Neštinu i Viziću.


Sanja Ralić, direktorka te osnovne škole za „Nedejne novine“ sumira dešavanja poslednjih meseci, kao i nastupajuća događanja:

– Početak drugog polugodišta u našoj školi krenuo je po redovnom rasporedu, nastava i vannastavne aktivnosti teku kako su predviđene, nastavlja se sa realizacijom novih obaveznih nastavnih predmeta, koji su uvedeni u 5. razredu, a to su Tehnika i tehnologija, Fizičko i zdravstveno vaspitanje i Informatika.

Izborni predmeti više nisu u onom obliku kao ranije od 6. do 8. razreda, sada se zovu slobodne nastavne aktivnosti, gde su učenici imali priliku da izeberu između tri ponuđena predmeta, u našoj školi su se opredelili za Čuvare prirode i Hor i orkestar.

Nastavnici za nove predmete su prošli obuku, pa se plan i program realizuje po uputstvu Ministarstva prosvete. Od vannastavnih aktivnosti imamo sekcije koje se realizuju u školi: novinarska, literarna, lingvistička, dramska, modelarska, saobraćajna, informatička, programerska, etno, bibliotička, šahovska, zanimljiva fizika i sportska sekcija, sa posebnim akcentom na odbojci, košarci i rukometu.

Posle dugogodišnjih problema u školi, koje smo imali zbog prokišnjavanja krova, krajem decembra završili smo kompletne radove na sanaciji jednog dela školske zgrade koji je bio najproblematičniji, nad učionicama biologije, informatike i amfiteatra. Sredstva smo dobili od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, kao i od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Sanaciju oštećenog plafona i zidova obezbedila je lokalana samouprava. Ostali delovi oštećenog krova biće sanirani, kada budu odobrena sredstva. Pored navedenog, urađeno je redovno krečenje i postavljanje poda u tri učionice, što je bila donacija kompanije „Tarket“, a i sami njihovi radnici su učestvovali u krečenju.

Od manifestacija istakla bih obeležavanje školske slave Svetog Save, kroz određene aktivnosti, svečane priredbe, literarnog i likovnog konkursa, sportskih manifestacija i raznih radionca.

Od događaja koji nas čekaju, važna je manifestacija „Otvorena vrata“, za naše buduće prvake, gde će oni sa roditeljima imati priliku da se upoznaju sa resursima naše škole.

Sledi „Dan profesionalne orijentacije“ koji se već četvrtu godinu obeležava, a na njega pozivamo sve srednje škole kod nas i u okruženju, da na svojim štandovima prikažu njihovE delatnosti. Pored ljudi iz Nacionalne službe za zapošljavanje, imaćemo i intervju sa raznim stručnjacima, a popularna zanimanja među učenicima su policajac, advokat, profesor, lekar, medicinska sestra, frizer, automehaničar.

Održano je i dosta predavanja od strane Crvenog krsta i Policijske stanice, o bezbednom učešću u saobraćaju, o bolestima zavisnosti.

Obeležavamo i značajne datume: Dan učitelja, Dan deteta, Dan tolerancije, Bogojavljenje, Dan maternjeg jezika.

Kreće aktuelna pripremna nastava za osme razrede za završni ispit, gde će učenici imati i probnu malu maturu. Zajednički roditeljski susreti sa osmacima, priprema maturantske večeri su takođe u programu.

Unapređenje nastave u samoj školi ide preko organizovanja uglednih časova za nastavnike, javnih časova (posebno iz fizičkog vaspitanja), prezentacija i prenošenja znanja jedni drugima, interne obuke preko radionica. Van ustanove, bili smo na dva seminara, koji su vodili autori odabrani od strane Ministarstva prosvete, a ticali su se savremene nastave i tehnike njenog primenjivanja.

Krenula su i školska takmičenja iz raznih predmeta, matematike, hemije, informatike, potom i ostali. Slede opštinska takmičenja, pa dalje, a nadamo se uspehu naših učenika, već po tradiciji – rekla je na kraju svog obraćanja, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“, Sanja Ralić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here