Nektar grupa ulaže sedam miliona evra u obnovljive izvore energije

1129
Foto: Beta/AP/Koji Sasahara

Kompanija „Nektar grupa“ (Nectar) je danas predstavila svoj prvi godišnji izveštaj o održivom razvoju, najavila da će ove i u naredne dve godine uložiti sedam miliona evra u obnovljive izvore energije, i da će, kao prva u regionu, uvesti ambalažu biljnog porekla.


Direktor Mihailo Janković je na predstavljanju izveštaja koji, kako je podsetio, ta kompanija nije bila zakonski obavezna da izradi, istakao da je cilj „Nektar grupe“ da se razvija u skladu s Ciljevima Ujedinjenih nacija (UN) za održiv razvoj.

Po njegovim rečima, kompanija je do sada od 17 ciljeva UN o održivom razvoju već ispunila šest, a namerava da ispunise što veći broj.

Prioriteti u kojima ta kompanija može da da najveći doprinos su: ljudi, društvo, lanac vrednosti i ambalaža, naveo je on.

 

Janković je naveo da će se razvoj nastaviti ulaganjem u obnovljive izvore energije „u ovoj i naredne dve godine sedam miliona evra“ za korišćenje organskog otpada iz prerade voća i druge organske materije, s ciljem smanjenja emisije štetnih gasova od 20 odsto do 2030. godine.

„Program energetske efikasnosti sprovodimo stalno, prošle godine smo smanjili potrošnju energenata za pet odsto, investiramo u biogasno postrojenje“, kazao je on.

Naglasio je da je sada „reciklabilno 84 odsto ambalaže Nektar grupe“, a želja je da se dostigne 100 odsto.

Tako će „Nektar grupa“, kao prva u regionu, u saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom, kompanijom „Tetra Pak“, preći na ambalažu sa 84 odsto biljnog porekla, na bazi šećerne trske, te je u odnosu na standardna pakovanja, za 18 odsto smanjena emisija ugljen’dioksida (CO2).

„Kroz partnerstvo s lokalnim samoupravama radićemo na unapređenju modela prikupljanja reciklažnog otpada na poboljšanju efikasnosti korišćenja voda za minimum 15 odsto do 2027. godine i uvođenja sistema za prečišćavanje otpadnih voda“, istakao je Janković.

Godišnji izveštaj o održivom razvojuje urađen „kako bismo pokazali šta smo do sada uradili i kakvi su nam planovi kako bismo kreirali bolje okruženje za nas i našu decu“, kazao je direktor Janković.

Istakao je da su od 1.319 zaposlenih, 46 odsto u menadžmentu žene, a kompanija nastoji da omogući usklađivanje rada i roditeljstva, i da se zaposleni stalno obučavaju.

Kao neke od ciljeve u narednih deset godina, Janković je naveo da će u „Nektar grupi“ do 2026. godine raditi 40 odsto žena, a savetovališta i centri za vantelesnu oplodnju proširiće se na deset gradova.

Podsetio je da je osnovana posebna fondacija i formirano savetovalište za vantelesnu oplodnju, napravljen je vodič za to, a s Ministarstvom zdravlja otvoren je telefonski centar za savetovanje o tome.

Važnost održivog poslovanja i posvećenost Vlade Srbije sprovođenju tih aktivnosti istakla je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica đukić Dejanović koja je i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN za održivi razvoj do 2030. godine.

„Rezultati ‘Nektara’ su pravi primeri dobre prakse, i u skladu su s merama Vlade“, kazala je đukić Dejanović i iznela uverenje da će se „i drugi privredni subjekti uključiti u ovu mrežu aktivnosti u kojima kompanija ‘Nektar’ već prednjači“.

Direktor u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihajlo Vesović kazao je da je ovakav vid dobrovoljnog izveštavanja način da se predstave ne samo poslovni poduhvati, već je to i promocija vrednosti održivog razvoja.

„Prošle godine, prema procenama PKS, 20 kompanija podnelo je u Srbiji izveštaj o održivom razvoju“, a u PKS očekuju da će na kraju ove godine 200 kompanija po novim propisima morati da podnese izveštaj o održivom razvoju, odnosno nefinansijski izveštaj.

Vesović je objasnio da danas nije dovoljno imati dobar proizvod i konkurentnu cenu, već treba imati i „dokument o održivom razvoju“ koji predstavlja planove kompanije na duži rok i ukazuje gde treba biti efikasniji, a gde treba štedeti.

Zbog toga je, kako je rekao, „Nektar grupa“ primer koji i druge kompanije treba da slede.

Ta kompanija je 1998. godine osnovana kao porodično preduzeće, a danas „Nektar grupa“ ima šest fabrika u regionu, 110 miliona evra „konsolidovanog prihoda“, izvoz u više od 60 zemalja koji premašuje 30 odsto njene proizvodnje, i tržišno učešće u proizvodnji sokova u regionu od 23 procenta.

 

„Nektar grupa“ sarađuje sa 10.000 poljoprivrednika, od kojih 1.000 ima predfinansiranje proizvodnje, obučavaju se o ekologiji i o povećavanju produktivnosti rada i prinosa.

Ta kompanija je zaštitila geografsko poreklo „ariljske maline“ i „oblačinske višnje“, pomogla je osnivanje udruženja proizvođača tog voća, a prošle godine u Vladičinom Hanu napravila najveću plantažu organskog voća u Srbiji sa 45 hektara pod jabukama, uz plan da je do 2022. godine proširi na 114 hektara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here