Nelegalni taksisti štete legalnim

2285
BAČKA PALANKA -U Bačkoj Palanci ima oko 80 registrovanih taksi vozila, koja imaju svu potrebnu dokumentaciju za obavljanje te delatnosti. Isto toliko je i nelegalnih linijskih taksista, koji često u nebezbednim automobilima, prevoze putnike do naseljenih mesta opštine ili većih gradova. Pored toga što ugrožavaju bezbednost putnika, državi ne plaćaju porez, oni štete i taksistima koji uredno izmiruju svoje obaveze.

Građanima nije toliko bitno da li ih prevozi taksista koji ima dozvolu za rad, ili neko ko se tom delatnošću bavi nelegalno. Važno im je, kažu, da što pre stignu do željene lokacije.

Činjenica je da u Bačkoj Palanci ima dosta nelegalnih taksi prevoznika. Kazne su rigirozne i podrazumevaju oduzimanje vozila, a prestupnici bivaju i novčano kažnjeni. Međutim jako je teško dokazati da se neko bavi nelegalnim prevozom putnika.

“Najgore je što putnici prilikom svedočenja i davanja izjava, brane tog prevoznika, tvrdeći da je on njihov prijatelj, rođak, komšija i da ih vozi besplatno“, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine saobraćajni inspektor Luka Ramić.

“Nelegalni taksisti ugrožavaju rad onima, koji imaju potrebnu dozvolu, jer oni ne plaćaju porez, funkcionišu u sivoj, odnosno crnoj zoni i samo nanose štetu regularnim taksi prevoznicima“, naglašava Milutin Marčeta iz Udruženja preduzetnika opštine Bačka Palanka.

U interesu putnika je da se prevoze bezbedno u ispravnom vozilu, a to im može garantovati jedino taksista, koji ispunjava sve zakonom propisane uslove.

Izvor: RTV

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here