Neophodni zvučni semafori

Slepi i slabovidi u Bačkoj Palanci obeležili Svetski dan belog štapa.

707

BAČKA PALANKA: Članovi Međopštinske organizacije slepih i slabovidih Bačka Palanka su u prisustvu saradnika iz Crvenog krsta Bačka Palanka, Udruženja ratnih vojnih invalida i Društva dijabetičara „DIA- BAP“ druženjem prošlog ponedeljka obeležili Svetski dan belog štapa (15. oktobar) ili kako ga neki nazivaju Svetski dan slepih.

Tom prilikom je pročitan proglas Saveza slepih Srbije, a najstariji član bačkopalanačke organizacije slepih i slabovidih, Josip Major pričao je o problemima sa kojima se ove osobe sa invaliditetom susreću u svakodnevnom životu.

Josip Major ima 83 godine, a član je Međuopštinske organizacije skoro sedam decenija, tačnije od 1950. godine. Major kaže da slepi i slabovidi u Bačkoj Palanci sve više nailaze na prepreke, fizičke ili one psihosocijalne prirode. Najveći problem u Palanci je nedostatak zvučnih semafora koji bi mnogo doprineli poboljšanju bezbednosti slepih i slabovidih u saobraćaju.

„Svi gradovi po Srbiji imaju zvučne semafore, osim Bačke Palanke. Imamo mi, doduše, postavljene zvučne semafore, ali su oni neupotrebljivi, isključeni su i nisu postavljeni tamo gde treba. Što se mene tiče konkretno, ja sve slabije vidim pa ređe dolazim u grad, do organizacije, banke ili pošte. Zbog slabog vida koristim beli štap, ali opet zalutam ili nailazim na neke fizičke prepreke“.

Ipak, postoje još savesni i odgovorni sugrađani koji mi pomognu pri prelasku ulice kod bioskopa ili pri ulasku u banku. U letnjem periodu je Uska ulica prepuna letnjih bašti što nama slepima i slabovidima predstavlja problem pri kretanju, ističe Josip Major uz pohvalu „Nedeljnim novinama“ koje redovno prate aktivnosti MOS Bačka Palanka.

On dodaje da diskriminacije, što se njega samog tiče, nema, ali da je prisutna generalno.

„Mene kad vide u pošti ili banci primaju preko reda, građani se ne bune, a ja ne idem u Dom zdravlja, hvala Bogu, još se držim. Jedino mi ćerka ode kod lekara da mi prepiše lekove“, kaže Major.

Slepim i slabovidim licima bi bezbednost u saobraćaju bila znatno veća kada bi svi koristili bele štapove. Naime, pri prelasku ulice vozači bi uočili beli štap i znali bi da je to lice ili slepo ili slabovido. Međutim tu postoji drugi problem. Josip Major ističe da se samo u Beogradu vrši obuka slepih za korišćenje belog štapa što je svakako veliki nedostatak.

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih redovno učestvuje na svim sportskim takmičenjima i drugim aktivnostima koje organizuju Savez slepih Srbije i Vojvodine. Takođe realizuju projekte prema Ministarstvu rada i socijalne politike, a ono što posebno naglašavaju to je da imaju veliku podršku bačkopalanačke lokalne samouprave i Opštine Bač.

Najveći problem u državi što se tiče svih osoba sa invaliditetom, pa i slepih i slabovidih, svakako je zapošljavanje. Država je na tom planu pokušala da uradi nešto više, ali su rezultati slabi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here