Nosi ono što ti leži

Intervju sa našom modnom dizajnerkom

1710

Ona se zove Maja Božović, odrasla je u Pivnicama. Trenutno živi i radi u Bratislavi kao freelancee dizajner i profesor je modnog dizajna u srednjoj školi.

Reci nam tok tvog obrazovanja?

Posle osnovne škole, preselila sam se u Novi Sad, gde sam pohađala srednju umetničku školu Bogdan Šuput, smer tekstilni dizajn. Dalje sam svoje obrazovanje nastavila na Akademiji primenjenih umetnosti u Bratislavi, smer modni dizajn, master stepen.

Gde si se prvi put predstavila i na kakvim projektima si sve radila?

Prvi put sam svoje kreacije prezentovala u Beču na jednom modnom dešavanju. Tokom svog obrazovanja i radnog iskustva participovala sam na mnogim zanimljivim i za mene poučnim dešavanjima, kao što su modne revije, izložbe, radionice…

Koji je bio prvi odevni predmet, koji si dizajnirala?

Prvi odevni predmet je bila haljina, koja mi je još uvek mnogo simpatična, upravo zbog toga što je bila nešto prvo što sam realizovala vlastitim rukama.

Kako i kada se javila ljubav prema dizajnu?

Od malena sam generalno uvek bila naklonjena umetnosti. Kao prvo htela sam da postanem balerina, ples me i danas fascinira. Uporedno sam imala veliku strast prema klaviru. Na kraju, posle svega okrenula sam se ka dizajnu.To je bio period mojih 5 godina, enterijer i modni dizajn su bili moj fokus. Posle mnogo godina mog maštanja da postanem
modni dizajner, roditelji su shvatili da nije to moj hir i da bih zaista trebala da se posvetim tome.

Kako opisuješ svoje kreacije i koji stil
preferiraš?

Svoje kreacije opisujem kao kombinacija muško-ženskog duha, to se isto tiče i stila.

Ko su tvoji uzori u svetu odevanja – savremeni ili iz prošlosti?

U odevanju su savremeni dizajneri sadašnjice kao što su Bruno Pieters, Walter Van Beirendock, Ann Demelemauster, M. Margiela.

Kako bi opisala svoj lični stil?

Pristalica sam stila koji tvrdi sledeće: nosi ono što ti leži.

U čemu pronalaziš inspiraciju dok stvaraš?

U ljudima.

Kako izgleda tvoj proces stvaranja?

Početak procesa stvaranja uvek počinje inkubacijom ideja i misli. Dalje sledi analiza teorije i po mogućnosti prakse. Zatim selekcija sve te „salate ideja“, biranjem materijala pa zatim pronalaženje odgovarajuće forme odevnog predmeta.

Šta ti se dopada na modnoj sceni Srbije?

Raznolikost identiteta raznih dizajnera. Imamo zaista talente, a zatim i sama priroda naroda tj. naših žena, koje se trude da uvek izgledaju u „full-u“. Generalno smatram da žene u Srbiji imaju stila, oko za kvalitetne stvari i ukus za detalje.

Šta svrstavaš u svoje najznačajnije uspehe?

Definitivno kao jedan od najvećih uspeha jesu završene studije. Drago mi je što sam ostvarila svoj san da odem još dalje i zaista iskusim kako funkcioniše modni biznis. Trenutno svojim najvećim uspehom smatram to što uspevam da nađem balans između toga što moram i želim.

Koje materijale preferiraš?

Prirodne.

Koja je glavna poruka tvojih radova?

Sloboda, igra, raznovrsnost.

Zahvaljujemo se Maji Božović što je podelila svoje iskustvo, pogled i misli sa čitaocima. Ovo je jedno značajno zanimanje. Zahvaljujući modnom dizajnu,funkcionalnost, estetika i ergonomičnost odevnih predmeta dostigli su visok nivo, što modu svrstava u najatraktivnije oblasti dizajna.
Modni proizvodi imaju izuzetan ekonomski, sociološki, estetski i psihološki uticaj na ljude.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here