Nova Gajdobra: Celo selo mirisalo na sač

5549

Nova Gajdobra u nedelju bila domaćin i organizator tradicionalnog „Sač festa“

Nova Gajdobra je u nedelju, slobodno možemo reći, bila centar Srbije. Naime, tog dana je u ovom selu organizovan tradicionalni, šesti po redu „Sač fest“ koji je okupio zaista veliki broj gostiju. U pitanju je nadmetanje u pripremanju tradicionalnih hercegovačkih jela pod sačem, a iz godine u godinu takmičenje je sve bolje i bolje.


Ove godine je broj ekipa učesnica bio 49, a „Sač fest“ je imao i međunarodni karakter koji su im dali gosti iz Vareša iz Federacije BiH. Ako kažemo da je na ovogodišnjoj manifestaciji bilo deset ekipa više u odnosu na prošlu godinu, to dovoljno govori u prilog činjenici da organizacija iz godine u godinu ide uzlaznom putanjom. Organizacija je ove godine bila više nego odlična, a za to su najzaslužniji članovi Udruženja građana „Sač fest“ Aleksandar Samardžić, Radoslav Anđelić, Stefan Soldo, Gojko Kuljić i Vukosav Ćulibrk. Organizatori su svim ekipama učesnicama obezbedili jagnjetinu, ćumur, sto, klupe i suncobran.

Фотографија корисника Никола Јаничић
Nakon intoniranja državne himne, usledio je blagoslov oca Novice Rakića, a takmičenje je otvorio Vukosav Ćulibrk, celodnevnu manifestaciju su svojim igrama i kolima ulepšali članovi KUD-a „Jovan Dučić“ iz Nove Gajdobre, koji je nedelju dana ranije na „Zlatnom opanku“ u Valjevu osvojio specijalnu nagradu žirija za izvođenje i prikaz koreografije, kao i gajdobranski KUD „Blagoje Parović“.

Posted by Никола Јаничић on Tuesday, May 23, 2017

Stručni žiri u sastavu Dušana Štulića (predsednik), Jordana Nastanovića i Jovana Vukelića iz Kulinarske federacije Srbije imao je lak, a ujedno i težak zadatak da među velikim brojem ukusnih jela ispod sača proglase one najbolje. Program na „Sač festu“ je vodio Milivoje Beštić iz Novog Sada.
Recimo da su posle celodnevne manifestacije najukusnije jelo ispod sača pripremili članovi „Sačijada Stražilovo“ iz Novog Sada, na drugo mesto se plasirala ekipa „Varljivo leto 68“ iz Nove Gajdobre, a treće mesto je zauzeo tim „Malinari“ iz Gajdobre.
-Opšti utisak je više nego pozitivan, samim tim što je pored domaćih ekipa došlo preko 70 odsto ekipa iz šireg okruženja. Bila je tu i ekipa iz Bajine Bašte, ali ono što nama posebno imponuje i devetnaestočlana ekipa iz Vareša, koja je oduševljena našom manifestacijom. Učešćem ekipe iz Federacije BiH je naš „Sač fest“ potvrdio međunarodni karakter. Na kraju bi se zahvalili svima koji su učestvovali na „Sač festu“, bilo kao takmičari ili gosti, a posebnu zahvalnost dugujemo sponzorima – kaže Aleksandar Samardžić iz Udruženja građana „Sač fest“.Фотографија корисника Никола Јаничић
Po tradiciji su na „Sač festu“ organizovana sportska takmičenja iz hercegovačkih discilina. U nadvlačenju konopca je u muškoj konkurenciji pobedila ekipa „BB radio“ iz Bačkog Brestovca, a kada su u pitanju žene najuspešnije su bile članice „Kad jaganjci utihnu“ iz Nove Gajdobre. U bacanju kamena s ramena trijumfovao je Lukač iz ekipe „BB radio“, a u trčanju u džaku nije bilo najbržeg, jer su pobednici bili svi koji su učestvovali.

Foto galerija:

SPONZORI:

Tradicionalni, 6. „Sač fest“ u Novoj Gajdobri su pomogli pivara „Karlsberg Srbija“, „Sebastijan limarija“, „Aling konel“ Gajdobra, „Grav“ Gajdobra, „Nektar“, „Uni lim“ Nova Gajdobra, „Libero“ Nova Gajdobra, „Bjeloš“, „Agrogrnja“ Pivnice, „Univerzal“ Gajdobra, JKP „Komunalprojekt“, KUD „Jovan Dučić“ Nova Gajdobra, KUD „Blagoje Parović“ Gajdobra, „Aritmetik“ Olja Mihić, Branko Stanojević, „Vizija“, Cvećara „Flamingo“ Nešo i Mišo, „Metgal“, „Bačka Čelik“, „Pašin farm“ Parage, STR „Nani NG“ i „BB radio“ iz Odžaka koji je bio i medijski sponzor.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here