Nova Gajdobra: Svetlana Knežević o iskustvu gajenja lešnika

2302

Zasad lešnika – dobra odluka

Gajenje lešnika nije previše zahtevno, ali je potrebno vreme kako bi se uložena sredstva vratila, jer značajniji rod se očekuje tek tokom sedme godine.

Posle oraha kao dominantne vrste, lešnik je veoma značajna vrsta jezgrastog voća koja polako postaje interesantna i ovdašnjim proizvođačima. Uz adekvatne agrotehničke mere mogu se postići odlični prinosi, ali se na dobit mora sačekati nekoliko godina. Kada je reč o plasmanu, dobre okolnosi su to što lešnik može duže vreme da bude uskladišten.

Desetogodišnji zasad

Razmišljajući pre desetak godina kojom proizvodnjom bi mogla da se bavi na površini od jednog i po hekara Svelana Knežević iz Nove Gajdobre odlučila je da podigne zasad lešnika.

Nemamo puno zemlje, nismo je hteli prodati niti dati u arendu. Mala je to površina za ratarske biljne vrsta. Zbog toga smo se odlučili za sadnju leske računajući da možemo postepeno razvijati posao i da lešnik nećemo morati odmah da prodajemo jer može uskladišten da stoji„, objašnjava Svetlana odluku o podizanju voćnjaka, sećajući se vremena od pre deset godina, kada je iz Subotice nabavila italijanske sadnice i započela posao.

Prvi zasad lešnika u selu

Svetlana navodi da su pre same sadnje prvo adekvatno pripremili zemljište. Zasadili su blizu 700 sadnica, a kompletnu sadnju su uradili ručno. Gotovo sve sadnice su se primile.

Postepeno smo radili i investirali. Tako smo zasad ogradili, a kasnije smo nabavili i sistem za zalivanje i atomizer. Sve je to neophodno i bez toga nema proizvodnje. Obzirom na to da je ovo prvi zasad leske u našem selu i nismo imali koga da pitamo za savete i podelimo iskustva o proizvodnji. A tada, pre deset godina na internetu je bilo malo podataka o ovoj proizvodnji i oslanjali smo se samo na stručnu literaturu i savete poznanika iz Subotice koji su pre nas podigli zasad lešnika“, priča o svojim počecima u proizvodnji lešnika Svetlana.

Svake druge godine radi se i analiza zemljišta da bi se na adekvatan način uradila prihrana veštačkim ili stajskim đubrivom, a kako napominje Svetlana osim preventivnog tretiranja protiv leskovog žiška ili pepelnice i truleži nema značajnijih hemijskih tretmana.

Godina donela pun rod

Lešnik počinje da rađa nakon treće godine, značajniji rod donosi tokom sedme, dok se pun rod može očekivati tokom desete godine.

Upravo smo prošle (2016) godine dočekali pun rod. Lešnike sa ranih sorti pokupili smo krajem avgusta, a kasnije sorte u septembru. Prinos je bio dobar, a koliko smo zaradili znaćemo kada prodamo sve lešnike“, napominje Svetlana i dodaje kako do jezgra lešnika dolaze specijalnom mašinom koju su nabavili kada je njihov zasad u sedmoj godini dao značajniji rod.

Podizanje zasada pokazalo se kao dobra odluka

Najskuplja stavka je svakako radna snaga i upravo zato razmišljamo i o nabavci mašine mehaničkog skupljača koga koriste italijanski proizvođači. Pre te odluke moram se prvo uveriti kako radi mašina na terenu. Sada kada analiziram proteklih deset godina čini mi se da smo doneli dobru odluku, jer zasad lešnika je velika investicija na duge staze koja zahteva strpljenje i ulaganja. Kontrolisani žbun lesnika može da rađa i 25 godina, a nakon toga odseca se stari deo i ostavlja mladica koja nastavlja vegetaciju„, kaže Svetlana i napominje da, kada nema posla oko leske, neguje i svoj mali zasad jabuka i vinograd.


Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here