Министарство издало препоруку за путовања ученика

Нова правила за екскурзије и излете

451
Фото: Илустрација

Министарство просвете дало је препоруку како треба да се изводе рекреативна настава, екскурзије, зимовања и друга путовања ученика и деце у школама, а нова правила важе од 14. марта 2022. године.


Иако се епидемиолошка ситуација последњих дана побољшава, и већина мера је укинута, ризик од заражавања ковидом и даље постоји, па су родитељи из једне београдске школе добили допис од школе шта је од докумената потребно да приложе, како би могли да пошаљу дете на екскурзију.

Ако желите да ваше дете оде на рекреативну наставу или било које путовање дуже од два дана биће вам потребна потврда изабраног лекара – педијатра о здравственом физичком и психичком стању ученика.

Школе су у обавези да предузму мере превенције пре поласка на пут, између осталог, да од родитеља прикупе изјаве да „деца немају, нити су имала у претходних седам дана симптоме и знакове инфекције, да у истом периоду нису лечена од ковида, као и да међу члановима уже породице није било заражених“.

Као препорука стоји и употреба заштитних маски за време путовања и боравка у затвореним просторима.

– Добили смо препоруку Министарства што се тиче путовања. Али морам нагласити да то није ништа ново и драстично и раније је била потребна потврда од лекара о здравственом стању детета. Суштина је иста, препорука је мало другачије формулисана. Што се тиче уопштено мера по питању ковида, сви морамо да смо на опрезу, па је свакако важно да знамо да ли је дете имало ковид или је можда било у контакту са зараженима – рекао је за „Блиц“ Дарко Егер, директор ОШ „Кнегиња Милица“ на Новом Београду.

Контактирали смо још неке школе којима овај допис још увек није стигао.

– Такав допис нисмо добили, али не значи да га можда нећемо добити. И до сада је важило да деца чим иду на неки излет који траје више од једног дана морају да имају уверење од лекара, то зовемо здравствена листа. Ту пише да ли дете има неку хроничну болест типа дијабетес, алергију или нешто слично о чему треба да се поведе рачуна – рекао је за „Блиц“ Драгољуб Гацић, директор ОШ „Никола Тесла“ у Винчи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here