Осмаци могу да пријаве изборни предмет до 30. децембра

Ученици сада имају могућност да уместо пет предмета, који су имали раније, изаберу један предмет који ће полагати

97
Извор: Pixabay

БЕОГРАД: Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за предшколско и основно образовање Милан Пашић изјавио је данас да ученици осмог разреда могу до 30. децембра ове године да се определе који ће предмет полагати на завршном тесту у оквиру комбинованог теста на крају осмогодишњег школовања.


„Измене правилника о програму завршног испита о основном образовању објављен је у понедељак, јуче је ступио на снагу и у њему су дефинисани одређени рокови“, казао је Пашић Танјугу.

Он је објаснио да сада ученици имају могућност да уместо пет предмета, који су имали раније, изаберу један предмет који ће полагати.

„Предвиђено је да датум пријаве буде до 30. децембра текуће године. Ученици ће моћи на два начина да изаберу трећи тест, један начин је одласком у школу и попуњавањем формулара код одељеснког сатрешине или директора школе, а друга варијаната је елекстронским путем“, рекао је Пашић.

Он је објаснио да избор трећег предмета може да се пријави елекстронски на порталу „Моја средња школа“ где ће имати могућност логовања и у договору са родитељима изабрати одређени предмет.

„У изузетним случајевима, ако се деси, ученици ће имати могућност да до 1. фебруара промене пријаву, ако се неко предомисли да промени предмет, али то ће моћи само одласком у школу“, рекао је Пашић и додао да ученици само једном могу да се предомисле и промене трећи изборни предмет.

Како изабрати предмет?

Како је рекао постоје фазе које су неопходне за реализацију целог процеса завршног испита.

„Мислимо да је овај рок сасвим довољан да се ђаци припреме за завршни испит“, рекао је Пашић.

Он је саветовао осмаке да узму најмање пет тестова из претходних година, а најбоље све који су раније полагани, а који су били на комбинованом тесту, да их ураде и да избодују и виде где су се како показали.

„После тога, из та два предмета из којих су најбољи, могу да направе неки ужи избор и да донесу одлуку који ће бити трећи тест, који ће полагати“, рекао је Пашић.

Он је додао да су оцене једно, а жеље родитеља друго, али да је можда ово најбољи начин да виде шта ће полагати као изборни предмет.

Мења се и систем бодовања

Пашић је казао да је правилник измењен и у делу који се тиче бодовања тестова.

„Дошло је до измена концепта бодовања. Остаје бодовање из школе 60 бодова на успех, шести, седми и осми разред и остаје 40 бодова са завршног испита. Матерњи језик и математика бодоваће се са по 14 бодова, а трећи тест ће имати 12 бодова“, објаснио је Пашић.

Говорећи о одлуци о промени уџбеника из биологији, који су били спорног садржаја, за осми разред, он је казао да је радна група донела одлуку да је за седам од осам одобрених удзбеника неопходно да се неке активности измене. Објаснио је да после тога Завод за унапређивање образовања и васпитања упућује издавачима захтев да се садржај који је радна група дефинисала измени.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here