Почео завршни испит за ученике осмог разреда

Почели испити за осмаке

116
Фото: Canva

За ученике осмог разреда данас је почело тродневно полагање завршног испита, мала матура, која се састоји од тестова из српског, математике и комбинованог теста.


Малу матуру осмаци полажу три дана – 27, 28. и 29. јуна, а због недавних многобројних дојава о бомбама, завршни испит ће бити организован у 522 школе, у складу са одлуком Републичке уписне комисије.

Приговори на резултате завршног испита моћи ће да се поднесу 1. и 2. јула на порталу Моја средња школа. И ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем тог портала, уз могућност за неограничен број измена и допуна до 6. јула.

На порталу ће 13. јула бити листа распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама. И упис у средње школе моћи ће да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала.

Како је раније саопштило Министарство просвете, са МУП-ом је детаљно разрађен план обезбеђивања безбедности, како би завршни испит протекао у најбољем реду и ученици били безбедни.

Ружић позвао осмаке да буду сталожени, без дојава о бомбама

Министар просвете Бранко Ружић позвао је ученике осмог разреда, који су јутрос у девет сати почели полагање завршног испита, да буду сталожени и да немају трему, те истакао да је безбедносно све спремно у складу са оперативним планом, који је са МУП- ом „до детаља испланиран“.

Ружић је обишао Основну школу „Уједињене нације“ на Цераку и поручио да јутрос ни у једној школи није било дојава о бомбама.

„Предузели смо све мере, направили оперативне планове, Републичка уписана комисија је смањила број школских објеката, у којима се одржава завршни испит за 60 одсто, са 1.260 дошли смо до 522 школе“, рекао је Ружић новинарима након обиласка и додао да ресорно Министарство има одличну сарадњу са МУП-ом.

Министар је рекао да мала матура не треба ни осмацима ни родитељима да буде трауматично искуство.

„Уверен сам да ће спрам стеченог знања успети да упишу жељене школе, профиле, смерове. Најважније је да има места за све ученике и степен безбедност тестова је на највећем могућем нивоу“, рекао је Ружић.

Скоро 66.000 ученика полагаће до 29. јуна малу матуру, а након српског језика, сутра следи математика и у среду комбиновани тест. Тест из српског језика почео је у 9.00 сати.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here