Почиње проба државне матуре, учествује 52.000 ученика

Прва генерација ученика четвртих разреда средњих школа полагаће државну матуру 2024. године

191
Фото: Canva

Друго пилотирање државне матуре, која би требало да буде уведена 2024. године, почиње у уторак (05.04.) и трајаће до петка (08.04.).


Тестирање ће бити организовано за ученике четвртог разреда у више од 500 образовних установа – гимназија, средњих стручних и уметничких школа. Министарство просвете препоручило је школама да ученицима који добро ураде тест за то добију оцену у дневник. Тестови ће имати до 40 задатака, а време за израду теста биће 180 минута. У пилотирању учествују и ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом, уз прилагођавање услова полагања испита.

Циљ пилотирања је провера квалитета испитних задатака и тестова, као и процедура прописаних за организацију испита. Прва генерација ученика четвртих разреда средњих школа полагаће државну матуру 2024. године. Помоћник министра просвете за средње образовање Милош Благојевић рекао је да је „организација и спровођење државне матуре озбиљан и захтеван посао и да је то испит за ученике, али и цео систем.

– Од припреме задатака и тестова, преко пријава ученика и штампања материјала, до дистрибуције материјала и организације рада у школама – у овај процес је укључен сваки сегмент система. Очекујемо да кроз пилотирање уочимо одређене недостатке како би у наредном периоду све могли да исправимо, зато и имамо овај пилот, а планиране су још и две пробе државне матуре – рекао је Благојевић.

Према његовим речима за потребе пилотирања штампано је више од 150.000 тестова који су достављени на 28 пунктова на којима су их преузимали директори школа. У пилотирању ће учествовати око 52.000 ученика, међу којима је и око 2.000 ученика који ће тестове полагати на једном од осам језика националних мањина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here