Предложено продужење зимског распуста и скраћење часова

Свим школама у Србији стигло обавештење да направе план уштеде енергије за 15 одсто

1369
Фото: Canva

Свим школама у Србији стигло је обавештење да направе план уштеде енергије за 15 одсто. Како пише Euronews Србија, из Форума београдских гимназија предлажу Министарству просвете да се зимски распуст продужи и помери на другу половину јануара до половине фебруара, а саветује и скраћење часова за пет, односно 15 минута у најхладнијим данима.


Захтев школама да направе план уштеде енергије стигао је од Министарства рударства и енергетике, преко Министарства просвете.

У допису се наводи да установе одреде особе које ће се старати о смањењу потрошње енергије, да се припреми план мера штедње у висини од најмање 15 одсто на месечном нивоу, као и да се сви запослени обавесте о мерама и препорукама за штедњу.

Форум београдских гимназија затражио је од Министарства просвете да том проблему приступи системски, а не да се одговорност пребаци на школе, запослене и директоре.

„Ако нас је корона изненадила и затекла неспремне, очекујемо од министра просвете да овом проблему, за који знамо већ више месеци, приступи крајње озбиљно. Сматрамо да календар образовно–васпитног рада за ову школску годину није прилагођен актуелној енергетској ситуацији“, наводи се у саопштењу Форума.

Они позивају Министарство просвете да се хитно размотри неколико могућности које би могле допринети смањењу потрошње енергената. Предлажу продужење зимског распуста и његово померање на другу половину јануара до половине фебруара уз мањи број дана пролећног распуста.

Сматрају да би уштеди енергената допринело и скраћење часова са 45 на 40 минута, чиме ће се скратити боравак деце у школама за укупно један сат и десет минута, као и скраћење часова на 30 минута током најхладнијег периода године.

Министарство: Пратићемо ситуацију

У Министарству просвете за Euronews Србија кажу да су на иницијативу и захтев министарства надлежног за питање енергетике, упутили школама препоруке и мере за уштеду електричне енергије.

„Школе ће поступити по допису, сагледати своје могућности и обавестити Министарство рударства и енергетике. Осим тога Министарство просвете ће, заједно са Министарством енергетике, пратити енергетску ситуацију и у складу са њом разматрати и предузимати системске мере (попут измена Школског календара) уколико буде било потребно“, наводе из Министарства просвете.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here