Професор из Београда се пријавио на конкурс за посао на факултету да докаже да је намештен

Jавило му се чак 150 младих људи који су покушали да се запосле, али нису успели

1216
Фото: telegraf.rs

Мирославу Драмићанину, угледном научнику и редовном професору Универзитета у Београду, дојадило је да, како каже, гледа како се радна места на факултетима намештају. Тако је решио да уради експеримент и пријавио се на конкурс једног факултета, иако му посао не треба.


– Урадио сам експеримент да видим колике су шансе да неко ко није запослен на факултету добије позицију на факултету. Због тога сам се јавио на конкурс за редовног професора за експерименталну физику кондензованог стања ПМФ Нови Сад. Саставио сам пријаву и послао документацију – каже Мирослав.

Како је испричао за Telegraf.rs, по свим параметрима је бољи од свог противкандидата, па је факултет, прича Драмићанин, морао да „нађе цаку“ да га уклони са конкурса.

– Колеге из Новог Сада су ми јавиле да је Комисија саставила извештај и да ја нисам бодован јер сам „одустао“. Рекли су како су ми тражили да писменим путем доставим додатну документацију, а да ја то нисам урадио, па су сматрали да сам одустао. Онда сам упутио приговор у којем их обавештавам да никакав захтев нисам примио и да ја не одустајем од конкурса. Комисија је одговорила да су контактирали Пошту и да су од њих добили информацију да су покушали да ми доставе писмо, али да ја нисам био у стану и да су писмо вратили – препричава читаву заврзламу професор Драмићанин.

Комисија није уважила његов приговор и одабрала је другог кандидата, али се чека да тај предлог прихвати Универзитет у Новом Саду. Драмићанин је толико истрајан у експерименту да размишља и о судској тужби.

Не ради се, додаје, о њему, већ о хиљадама младих људи који су на тај начин изгубили посао на факултетима и отишли из земље.

– Ово је моја поука свим младима у земљи и онима који би желели да се врате из иностранства, о начину функционисања мини кланова на факултетима. Ово је мој мали допринос борби за достојанство у академији. Откако се прочуло шта сам урадио, јавило ми се чак 150 младих људи са истим причама, који су покушали да се запосле, али нису успели јер су конкурси унапред намештени – прича овај професор.

Да би потврдио нерегуларност, навео је и ово. Кандидат који га је победио има 31 објављен рад, h-индекс 7, нема изведених доктората, није ангажован ни у једној страној институцији и није руководио међународним пројектом.

Професор Драмићанин, даље наводи, има 304 рада у међународним часописима, h-индекс 44, 15 изведених доктората, руководио је са 17 међународних пројеката и гостујући је професор у Кини и Америци.

– Због свега тога један члан Комисије је поднео оставку чим је видео да сам ја конкурисао, па су на Већу заменили тог члана. Иначе, Комисија је састављена од два теоријска физичара (један члан је деканица) и једног члана ван факултета – додаје Драмићанин. Једини прави ресурс у овој земљи је, поручује он, знање.

– А управо тај ресурс нам је наугроженији. Толико, рецимо, постоји проблема са истраживачима који су при факултету али нису при наставном звању. Сваке године им се продужава ангажовање на само годину дана, а експлоатисани су у великој мери од наставног особља. Ниједна власт неће да се усуди да се конфротира са Универзитетом. На факултетима тако влада самовоља, обично се окупе око послова за самосталне приходе који могу да раде и из тога деле неке паре. Иако смо у Болоњи, сваки факултет је прича за себе, сваки има свог декана, свој жиро рачун и своју политику, и заклањају се иза аутономије иако користе буџетска средства – отворено говори професор Драмићанин.

Одговор ПМФ у Новом Саду

Тврдње Професора Драмићанина су апсолутно нетачне из више разлога, одговара за Телеграф проф. др Милица Павков Хрвојевић, деканица и председница Комисије за припрему извештаја у поступку избора у звање.

Прво и основно је, каже, чињеница да Проф. Драмићанин није доставио документацију која је расписаним конкурсом била тражена.

– Полазећи од аката по којима се вреднују кандидати за избор у звање и заснивање радног односа на ПМФ Универзитета у Новом Саду, Комисија за припрему извештаја у поступку наведеног избора је након увида у приложену докуменатацију, утврдила да недостаје следећа документација:

1) Оверене фотокопије диплома претходних нивоа студија

2) Копије научних и стручних радова,

3) Оцену педагошког рада од стране студената у претходне три године,

4) Копију докторске тезе

Даље наводи да је „нежелећи да неки кандидати због непотпуне документације не буду вредновани, Комисија и мимо уобичајене процедуре писменим путем затражила да се изврши допуна документације“.

– Наиме, Проф. Драмићанин је докторирао из области електротехничких наука, а јавио се на конкурс за област физичких наука, те је било потребно утврдити да ли докторска теза ипак припада области физичких наука да би уопште могао бити биран на конкурс на који се јавио. Већ је ту показана добра воља да се кандидату Драмићанину пружи шанса – поручује проф. др Милица Павков Хрвојевић.

Како каже, проф. Мирославу Драмићанину је дана 07.03.2022. године, Комисија за припрему Извештаја упутила Захтев за допуну документације на адресу која је наведена у пријави и са које је касније стигао приговор Др. Драмићанина.

– Према примљеној евиденцији кандидат је обавештен да је пошиљка приспела, али је кандидат није преузео – каже и додаје:

– Тврдње Проф. Драмићанина да на Факултету не може добити посао неко ко није већ запослен на Факултету такође нису тачне, јер постоји више примера управо на нашем Факултету када се то десило. Поставља се питање како је кандидат Драмићанин запослен са 100 одсто радног времена у Институту Винча, а представља се као редовни професор Физичког факултета у Београду, када то по Закону о високом образовању није дозвољено – наводи др Милица Павков Хрвојевић.

Конкурс је, поручује, у току, а након завршетка постоји легитиман рок за жалбу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here