Шта је теже – школска торба или градиво?

Да ли сте мерили тежину торби ваших ђака?

173
Фото: Pixabay

Шта је теже – школска торба или градиво? Не знамо за градиво, али за торбе знамо. Поједини родитељи измерили су и преко седам килограма, а неким данима, у зависности од часова и 10 килограма. Одлазак у школу и није баш тако лак, чему сведочи ђачка пратња.


Првих дана, кажу родитељи, деца воле да сама носе торбе и то им допусте, јер су тад још лагане. Међутим, кад се часови умноже уз бројне додане реквизите и ужину, ту наступају они као и баке и деке, и то са ђачким ранчевима на леђима.

Према речима лекара, деца већ у 1. разред крећу у 60-70 одсто случајева са лошим држањем.

Због претешке торбе, лако може доћи до деформитета кичменог стуба, стопала, главобоља, болова у мишићима па самим тим и лоше концентрације на часу.

Стога, препорука је, примера ради, ако су прваци тешки између 20 и 40 кг, на својим леђима не би смели понети више од два до четири килограма. Међутим, неретко је и три пута тежа.

Одбрана од тешких торби могућа је здравом исхраном, редовним сном, али највише вежбањем и развијањем мишића.

Лекар додају да очувају кичме може помоћи правилно седење у школи, ношење ташни на два рамена, са широким пределом на раменима и уз анатомско ојачање на леђима. И наравно, не заборавите на вежбање.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here