Велики успех српских ђака на овогодишњој интернационалној матури

Сви ученици из наше земље положили су испит

134
Фото: Pixabay

На овогодишњој интернационалној матури, која је намењена ученицима 3. и 4. разреда гимназије и омогућава им упис на стране факултете, српски ђаци имали су два поена више од вршњака из света, што Марија Крнета из Министарства просвете оцењује као велики успех, пре свега јер учешће у том програму не значи стопроцентну успешност и посебно истиче да ће сви, сем једног ученика, студије наставити у својој земљи.


„Сви ученици из Србије који су приступили матурском испиту, положили су га, такав просек није у свету. У свету ако 100 ученика приступи, 86 положи“, рекла је Крнета за Танјуг и навела да је тај програм у нашој земљи уведен пре две године у три гимназије у Београду, Новом Саду и Нишу, које имају билингвалну наставу на енглеском језику.Mini

„Један ученик из Београда ће наставити образовање у иностранству, остали у Србији, али су на буџету“, поручила је Крнета и додала да су резултати ученика из гимназије изнад ПИСА просека.

У интернационалној матури учествовало је око 110 земаља и више од 5.000 одељења, а тестови су рађени у исто време и послати на прегледање централизовано, када су школе добијале повратне информације.

Програм постоји још од 60-их година и један је од најбољих светских програма за опште средње образовање, рекла је Крнета и додала да даје најбољу припрему за наставак образовања.

У Србији постоји већ две године у државним школама, у приватним и страним и дуже.

За упис на Програм интернационалне матуре у државним школама у нашој земљи, ученици након завршеног другог разреда гимназије полажу посебан пријемни испит који се састоји од провере знања из српског језика и књижевности, енглеског и математике.

Селекција кандидата врши се на основу општег успеха првог и другог разреда гимназије и успеха на посебном пријемном испиту, а максималан број ученика који се могу уписати у одељење је 20.

Гимназије које реализују Програм интернационлане матуре су Десета гимназија из Београда, „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада и „Светозар Марковић“ из Ниша.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here