Obrovac: Siguran posao na svom imanju

3060

Stariji ovčari pamte vremena kada je u Vojvodini bilo gotovo 600.000 grla ovaca i kada se iz ovih krajeva izvozilo ovčije meso. Sudeći po statističkim podacima koji kažu da u pokrajini sada ima oko 250.000 grla, mali je broj ovčara koji se ozbiljnije bave ovim poslom.

Velika nova kuća na ulazu u Obrovac, u dvorištu automobil, poljoprivredna mehanizacija, mnogo stočne hrane, nekoliko pulina. A gde su pulini tu su i ovce i to čitavo stado. Ovo je slika gazdinstva Milana i Branislave Stanković, dvoje mladih ljudi koji su u želji da rade na svom imanju rešili da se bave ovčarstvom.

Stado do 150 grla

Vredan i radan Milan se ovčarstvom bavi dugi niz godina, ali poslednjih jedanaest potpuno je posvećen ovom poslu. Sada njegovo stado broji 150 grla. „I ranije smo imali ovce i bavili se tovom junadi, ali smo od govedarstva odustali jer nije bilo rentabilnosti. Od tada mi je ovčarstvo prioritet, ovce su il de frans rase i sve su umatičene. Cena je godinama stabilna. Premija za umatičeno grlo je 7.000 dinara, ali odmah da kažem da imam značajnih troškova oko papirologije i takse raznim službama„, kaže Stanković čija svaka rečenica potvrđuje da ima ogromno iskustvo i znanje iz ove oblasti, jer teoriju je naučio, a praksu je sticano godinama.

Ishrana ovaca ima važnu ulogu

Ovaj domaćin napominje da je ishrana ovaca veoma bitna te sam priprema hranu, obrađuje oko šezdeset hektara zemlje, seje kukuruz, žitarice i detelinu kako bi njegove ovce jele kvalitetnu i izbalansiranu hranu, što je jedan od značajnih uslova da budu zdrave i reproduktivne. Ovčarstvo je za njega nepresušna tema te svaki razgovor počinje i završava pričom o stadu, dugom procesu matičenja, jagnjenju, vakcinisanju, ishrani i sve tačno i precizno dopunjuje brojkama i podacima iz njegovog iskustva i poslovanja.

„Jedna ovca tokom godine pojede hrane čija je tržišna vrednost 13.250 dinara, odnosno ovca težine oko 80 kilograma dnevno pojede 600 grama ili oko 219 kilograma godišnje„, precizan je Stanković dodajući ovoj statistici i podatak da godišnje pripremi i dve hiljade bala slame, toliko lucerke, presovane soje i kukuruzovine. Sve u svemu, veliki posao samo oko pripreme hrane.

Cilj je proizvesti kvalitetan priplodni materijal

S obzirom na to da poštuje struku i nauku, sarađuje sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta i novosadske stručne službe što mu pomaže da se uspešnije bavi ovim poslom. „Trudim se da mi je stado zdravo, da su minimalni gubici pri jagnjenju, redovno vakcinišem sve ovce, vodim računa o selekciji. Cilj mi je da proizvedem kvalitetan priplodni materijal. Ništa ne prepuštam slučaju, te moja supruga Branislava i ja u ovom periodu, kada se jagnje ovce, gotovo ceo dan i noć provodimo u ovom objektu. Prošle nedelje osvanulo je troje zdravih lepih jagnjadi“, napominje Stanković.

Ovčarstvu je potrebna pomoć

On kaže da je ovčarstvo siguran posao, dugo je stagnirao, ali se tokom poslednjih nekoliko godina osećaju pomaci te je potrebna veća pomoć, ne samo države već i lokalne samouprave kao što je slučaj u nekim gradovima Srbije (opština Despotovac) za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala.

Stanković je svoje ovce tri puta izlagao na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde je nagrađivan Zlatnom medaljom i Velikim šampionskim peharom, a već se priprema i za predstojeću sajamsku manifestaciju. Zbog velikih obaveza oko prolećnih radova ovce šiša krajem marta i početkom aprila, a jedan je od retkih ovčara koji je uspeo da obezbedi tržište za vunu jer godinama sarađuje sa fabrikom iz centralne Srbije.

U planu je uvećanje stada

Planiramo da se i dalje bavimo ovim poslom i da uvećamo stado, do 250 grla, a kada bismo mogli, rado bi uvezli i nova za priplod. Pripremamo materijal za izgradnju novog, savremenog objekta„, kažu Branislava i Milan ističući da će se i mnogi drugi ratari morati baviti stočarstvom kako bi poboljšali kvalitet i strukturu zemljišta.

Budite prvi obavešteni o vestima iz opštine Bačka Palanka!
                       Pratite nas i na Facebooku: BPvesti
                       Instagramu: backapalankadesavanja
                       Twiteru:       BPdesavanja

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here