Održan naučni skup u Bačkoj Palanci

Episkopi Eparhije bačke - Eparhija bačka kroz vekove.

1132

U subotu 21. oktobra 2017.godine u Vili Grande u Bačkoj Palanci, održan je naučni skup Episkopi Eparhije bačke – Eparhija bačka kroz vekove.


BAČKA PALANKA: Naučni skup je održan blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog Gospodina Irineja, u organizaciji Pravoslavne Eparhija bačke – Crkvene opštine Bačka Palanka i Društva nastavnika istorije Bačke Palanke.

Skup je počet svetom Liturgijom u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, koju je služio protonamesnik Miodrag Šipka, arhijerejski namesnik subotički, uz sasluženje protonamesnika Brana Milovca, arhijerejskog namesnika bačkopalanačkog, đakona Miroslava Nikolića i đakona Srboljuba Srdića.

Nakon zaamvone molitve, održan je pomen svim usnulim episkopima bačkim. Na svetoj Liturgiji je pevao crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ kojim je dirigovala profesor muzike Snežana Žujić.

Radni deo naučnog skupa nastavljen je u Vili Grande registracijom učesnika. Naučni skup je otvorio protonamesnik Brane Milovac, arhijerejski namesnik bačkopalanački, koji je istakao čast da u ime Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog Gospodina Irineja, čijim blagoslovom je i organizovan ovaj naučni skup, pozdravi sve učesnike skupa, sa željom da se iz ovoga skupa izađe publikovanim zbornikom, koji će mnoge aspekte rada Episkôpa bačkih i same Eparhije bačke, predstaviti široj javnosti.

Učesnike skupa je ispred Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, pozdravio gospodin Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara, zadužen za odnose sa verskim zajednicama. Gospodin Ilić je naglasio njegovo dvostruko zadovoljstvo, prvo kao predstavnika Pokrajinske vlade, a drugo kao učesnika u samom radu skupa. U ime lokalne samouprave i predsednika Opštine Bačka Palanka, uspeh u radu naučnog skupa poželeo je zamenik predsednika, gospodin Aleksandar Borković.

Po rečima voditelja naučnog skupa gospodina Stevana Jurića, životopis trideset trojice episkôpa bačkih, duhovna delatnost, nacionalni i kulturni rad, zaslužuju pažnju istorijske nauke. Eparhija bačka, takođe predstavlja zahvalnu temu za istoriografska istraživanja, koja uvek teže ka novim otkrićima i promišljanjima. Bogato istorijsko nasleđe Eparhije bačke nastalo u vremenskom periodu od XVII do XX veka, nudi dovoljno tema za istraživače iz različitih naučnih oblasti.

Na ovom naučnom skupu rezultate svojih istraživanja predstavili su renomirana imena iz oblasti istorije, teologije, istorije kulture i umetnosti, arhivistike i srodnih naučnih disciplina sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda, Arhiva Vojvodine, Muzeja Vojvodine, Muzeja grada Novog Sada i Narodne biblioteke Srbije, kao i istraživači iz Novog Sada, Beograda, Subotice, Ravnog Sela i Bačke Palanke.

Naučni skup se odvijao u tri tematska dela: u prvom je predstavljeno sedam naučnih radova koji su se bavili biografijom episkopa Irineja (Ćirića); u drugom su obrađene biografije episkôpa bačkih Visariona (Pavlovića), Platona (Atanackovića), Mitrofana (Ševića) i Nikanora (Ilića); u trećem, učesnici su predstavili osam naučnih radova koji su obuhvatili različite teme iz istorije, istorije kulture, crkvenog pojanja i arhivistike, a koje se vezane za ličnosti episkôpa i istorije Eparhije bačke.

Učesnici naučnog skupa su usvojili zaključak u kome je istaknuto da je važnost ovoga skupa izuzetno dragocena, budući da je postajao je dan vakum i odsustvo društvene potrebe, koja bi se bavila ovakvim temama. Radovi koji su predstavljeni na naučnom skupu predstavljaju osnovu za početak izučavanja ove i srodnih tema, a istorijska građa koja postoji predstavlja izazov za istraživače i naučne radnike.

Naučni skup je zatvorio dr Predrag M. Vajagić, predsednik Društva nastavnika istorije Bačke Palanke, koji je izrazio zadovoljstvo rezultatima rada naučnog skupa. On je tom prilikom najavio publikovanje Zbornika radova sa naučnog skupa za kraj godine, kao i svoja nadanja da će ovaj skup biti jedan u nizu koji će se organizovati na ovu temu. Na kraju svog obraćanja, on se zahvalio Pravoslavnoj Eparhiji bačkoj, Upravi za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Opštinskoj upravi Bačke Palanke, koje su pomogle održavanje naučnog skupa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here