Održano veče muzike i humanosti – Jer je život samo jedan

4383

HUMANITARNI KONCERT, 30. MAJ 2017.

U utorak, 30.05.2017. godine, u sali Gradskog bioskopa u Bačkoj Palanci održan je humanitarni koncert za Aleksandra Jovanovića. Aleksandar je desetogodišnji dečak iz Tovariševa i oboleo je od karcinoma limfnih žlezda. On i njegova majka su u teškoj finasijskoj situaciji i zadesila ih je teška borba sa ovom opakom bolesti. Učenici i zaposleni Muzičke škole „Stevan Hristić“ iz Bačke Palanke uz pomoć brojnih prijatelja muzičara organizovali su koncert kako bi pomogli ovom dečaku.


Postojimo da bismo voleli i da bi bili voljeni. Postojimo da bismo pružali, ali i da bi nama bilo pružano. Zajedno smo jači, lepši i bogatiji. Učenici i nastavnici Muzičke škole su Aleksandru poklonili svoju muziku i ljubav, a od njega su za uzvrat dobiti osmeh i toplo srce.

Muzički program

Muzičko veče su otvorili tamburaši ove škole, njeni sadašnji i nekadašnji učenici, uz pomoć drugara na harmonici. Ovaj ansambl pripremile su njihove nastavnice Biljana Kuzmanović i Darinka Gunjić.

Orkestar harmonika Muzičke škole „Stevan Hristić“ iz Bačke Palanke, pod rukovodstvom nastavnice Vanje Milaković, ostavili su publiku bez daha. 

Njih dvoje svoj instrument sviraju manje od godinu dana, a već su muzicirali zajedno na nekoliko nastupa. Sofija Denić i Dejan Perić su na duo harmonici odsvirali makedonsku narodnu pesmu „Biljana platno beleše“. Ovaj duo harmonika pripremila je njihova nastavnica Kajka Ristić Horvat.

Ove devojke imaju nepregledan broj nastupa iza sebe. One su došle do kraja jednog dela putovanja i za nekoliko dana završavaju školovanje u muzičkoj školi. Ivana Ivančić i Milica Vranješ, učenice šestog razreda flaute i klavira, izvele su kompoziciju Kloda Debisija „Devojka sa kosom boje lana“. U pripremama  pomogle su im njihove nastavnice Vesna Mitar i Ivana Iković.

Milan Kuzmančev završava peti razred osnovnog muzičkog obrazovanja na odseku harmonike. Za jučerašnji koncert on i njegova nastavnica Kajka Ristić Horvat pripremili su kompoziciju Malinovskog „Klovnovi“.

One su rođene sestre, Nataša i Zorica Šulović. Jedna svira klavir, druga tamburu. Na ovom koncertu nastupile su kao duo, jer su zajedno pripremile kompoziciju „Marš“ Žuržuka. Ovaj duo pripremile su njihove nastavnice Biljana Kuzmanović i Duška Dabić. 

Lena Vuković i Ognjena Pudar učenice su drugog razreda klavira u klasi nastavnice Jasmine Krstić. One umeju i lepo da pevaju i ovom prilikom izvele su narodnu pesmu „Sitan kamen“.

Izdvojeno odeljenje Muzičke škole u Baču pohađaju brojni i talentovani učenici. Marko Đurić i Ognjen Ranđelović su učenici drugog razreda harmonike i violine i ovom prilikom izveli su „Amelijin valcer“, prelepu muziku iz filma „Čudesna sudbina Amelije Pulen“. Njihovi nastavnici Nadica Mihajlović i Boris Marković su im svakako pomogli u tome.
Još jedan duo harmonika nastupio je na koncertu. Njega su činili Radmila Letić i Miloš Peslać, učenici trećeg razreda harmonike. Oni su izveli kompoziciju „Bolero“, a pripremili su ih njihovi nastavnici Nadica Mihajlović i David Bertran.
Flauta zvuči prirodno i toplo, poput ljudskog glasa. Kada svira nekoliko flauta, na momenat nas podsete na zvučanje hora. Posetioci su imali priliku i da se uvere u to. Kvartet flauta, kog su činile učenice završnog šestog razreda Ivana Ivančić, Isidora Mladežić, Nikolina Balj i Sara Paravina, izvele su kompoziciju pod nazivom „Radosni momenat“. Pripremale su ih njihove nastavnice, Andrea Berendika i Vesna Mitar.


Jovan Tomić je odsviraoje „Orijental“ Granadosa na harmonici. I on je svojim nasupom opčinio prisutne. Klasa: nast. Jasmina Savić.
Ansambl koji je nastupio pred kraj je bio veoma raznolik. Oni su izveli pesmu „Ružo rumena“. Anasmbl su pripremili nastavnici: Jovan Anđelković, Jasmina Savić, Darinka Gunjić, Biljana Kuzmanović, Ivan Brković i Viktor Đuknić. Uz ansambl vokalno nastupa naš nastavnik, Jovan Varga.
Darko Cinkocki, učenik četvrtog razreda Muzičke škole u klasi nastavnice Jasmine Savić. On je zaljubljenik u svoj instrument i u starogradsku i narodnu muziku i ovog puta izveo je pesmu „Šešir moj“.


Bivši učenici Muzičke škole Jelena Đilas i Aleksandar Petrović nastupili su kao duo na koncertu i izveli  kompoziciju koju je nekada izvodio Vasil Hadžimanov, pod nazivom „Bio je maj“.
Reći nekome „Volim te“, zvuči lepo na svim jezicima, pa i na nemačkom. „Ich liebe dich“ je pesma koju izvode „Frajle“ i kao takva stekla je priličnu popularnost.
Na sinoćnom koncertu izveo ju je ansambl kog čine zaposleni u ovoj školi, kao i nekadašnji učenici škole. Ansambl je osmislila i pripremila nastavnica Ivana Iković.


Goran Jović, pesnik i kantautor, nastupio je sa dve autorske kompozicije pod nazivom „Moj grad“ i „Jutrom kroz travu“.
„Ja bih da pevam još malo“ naziv je poslednje numere na koncertu, kojom je i koncert svečano zatvoren. Pesmu su izveli Dejan Cukić, Santos Brothers Bend i hor Muzičke škole pod vođstvom dirigenta, prof. Tatjane Hadžialić.

Ovom prilikom je skupljeno oko 50.000 hiljada dinara kako bi se pomoglo malom Aleksandru. Kako kaže direktorica Muzičke škole, Sandra Leva, od velikog broja humanitarnih koncerata koji su organizovani, ovaj put je skupljeno najviše novca. Kako navodi ona, svim zaposlenim i učenicima je srce puno što su imali priliku da pomognu Aleksandru i kompletni kolektiv se potrudio da ovaj koncert bude što uspešniji. Za život se uvek vredi boriti!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here