Otkrivena slika – nasleđe Tovarišana svim budućim generacijama

1282

TOVARIŠEVO: U četvrtak (15.11.), u okviru obeležavanja „Stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918 – 2018.“ održana je svečanost povodom otkrivanja slike poslanika iz Tovariševa na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra 1918. Ovu manifestaciju su organizovali Opština Bačka Palanka, Centar za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Društvo nastavnika istorije Bačke Palanke.

Dugo se u javnosti nije znalo da ova fotografija postoji. Nju je otkrio i javnosti predstavio Jovan Ranisavljev.

Fotografiju sa Velike skupštine 1918. godine, na kojoj se vide poslanici iz Tovariševa Stevan Jovanov, Stanko Protić, Daša Šijačić, Velja Milić i Franc Kilbertus, svečano su otkrili potomci tih poslanika sa fotografije: dr Milena Protić, prof. Stevan Stevica Jovanov, Seka Ranisavljev dev. Jovanov, Dušan Šijačić Lepša, Sima Stojačić, Marko Dimić iz Deronja, i Dara Jovin iz Obrovca.

Uz prisustvo većeg broja gostiju i svečani program, okupljenima su se obratili Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka, Tovarišanin prof.dr. Svetozar Boškov, prof. dr. Predrag Vajagić. Oni su uz kraći istorijski osvrt na čuvenu skupštinu i njen značaj, podvukli i koliko je Tovariševo, kao mala lokalna zajednica, doprinelai tada i sada, prilikom obeležavanja ovog značajnog jubileja, a posebno koliko je značajna ova otkrivena fotografija.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here