Poznati građani opštine Bačka Palanka – MIHALJ BRACA KERTES

17286

Rođen je 29. avgusta 1947. godine u Bačkoj Palanci, u tadašnjoj FNRJ. Bio je dugogodišnji direktor Savezne Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije. Tokom prve decenije 21. veka, nakon 5. oktobra, bio je osuđivan, optuživan, ali i svedok u nekoliko suđenja.

Rođen je u Bačkoj Palanci od oca Mihalja, krojača, i majke Olge, domaćice. Završio je osnovnu i srednju školu, kao i višu „Školu za Upravljanje“, smer socijalni rad, u rodnom gradu. Počeo je da radi kao socijalni radnik u gradskoj administraciji, postao član Saveza komunista Jugoslavije 1974. Na lokalnom nivou je napredovao do pozicije sekretara gradskog komiteta Saveza komunista, za koga je postavljen 1986. godine. Tokom transformacije Komunističke partije u Socijalističku partiju Srbije, postao je pobornik Miloševićeve politike. Njegov uspon u visoku politiku je počeo tokom Antibirokratske revolucije, ustanka protiv „starog režima“ i podržavajući Miloševićevu politiku – započeo proteste u Bačkoj Palanci i vodio proteste do Novog Sada.

Događaj, poznat kao „Jogurt revolucija“, je doveo do ostavke pokrajinskog vođstva i postavljanja vođstva odanog Miloševiću. Njegova izjava „Zašto se vi kao Srbi plašite Srbije, kad se ja kao Mađar ne plašim?“, ga je posebno proslavila. Zahvaljujući toj ulozi, ubrzo je postao član Predsedništva, i 1990. je izabran za poslanika parlamenta, i to kao poslanik iz Grocke.
Nakon toga je postavljen na čelo službe Državne bezbednosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i za pomoćnika federalnog ministra inostranih poslova Petra Gračanina. Vrh Kertesove karijere je pozicija direktora Savezne Uprave carina, na koju je postavljen 1993, i koju je držao do 2000. Tokom svoje „vladavine“, bio je čovek kome je Milošević neograničeno verovao.

Nakon zbacivanja Miloševića 5. oktobra 2000, aktivisti Demokratske opozicije Srbije su provalili u centralu Uprave carina, navodno ga zatekavši kako sa saradnicima uništava dokumentaciju. Od stvari nađenih u zgradi su i 1,3 miliona dolara (u raznim valutama), 10 blindiranih limuzina… Nakon kratkog pritvora, bilo mu je dozvoljeno da napusti zgradu. Nakon dva ponovljena suđenja, u februaru 2007, osuđen je na 2,5 godine zatvora zbog obezbeđenja vozila ubicama opozicionih političara u atentatu na Ibarskoj magistrali 1999.

U septembru 2007. je optužen za zloupotrebu položaja i proneveru. Između ostalog, tužilaštvo je teretilo grupu koja se sastojala od Slobodana Miloševića, Jovana Zebića i Nikolu Šainovića za prenos 38 miliona nemačkih maraka na kiparske banke, gde im se gubi trag.

mihalj-braca-kertes-2

Odnos prema Bačkoj Palanci

Tokom svoje političke karijere bio je čovek neograničene vlasti u Bačkoj Palanci. Mnogi smatraju da je puno učinio za Bačku Palanku. Po nekim podacima od ukupno 2.300 zaposlenih u Saveznoj Upravi carina tokom njegovog mandata oko 800 je bilo iz Bačke Palanke i okoline. U Bačkoj Palanci je, između ostalog, upamćen po izgradnji zaobilaznice i po izgradnji hala u industrijskoj zoni i svim naseljenim mestima opštine (tkz. „Bracine hale“). Smatra se da su ovi infrastrukturni poduhvati utemeljili privredni razvoj Bačke Palanke.

Danas se još uvek u Bačkoj Palanci prepričavaju priče da je helihopterom donosio novac iz Beograda za plate „Majevici“ koja je tada bila u krizi. Ostao je upamćen i po vožnji po gradu blindiranom limuzinom do kuće njegove majke – u zgradi pored bačkopalanačke Cvrcine bare. Imao je veliku moć u Bačkoj Palanci. Veliki broj građana opštine Bačka Palanka i danas mu odaje neizmerno poštovanje.

 

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here