Poznati građani opštine Bačka Palanka – Igor Branislav Štefánik

449

Rođen 1873. godine i živeo do 1940. godine, bio je evangelistički sveštenik u Bačkoj Palanci od 1903. do 1924. i poslanik na Ustavotvorenoj skupštini Kraljevine SHS. 


Kao potpredsednik Srpskog narodnog veća u Bačkoj Palanci, radio je na jačanju srpsko – slovačkih odnosa. Bio je rođeni brat Milana Rastislava Štefanika, jednog od osnivača Čehoslovačke. Među istorijskim ličnostima koje su obeležile više od dva i po veka zajedničkog života Srba i Slovaka na prostorima današnje Vojvodine izdvaja se Igor Branislav Štefanik (1873 – 1940). Bio je, između ostalog, prvi poslanik koji je u parlamentu Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca govorio na slovačkom jeziku.

Svestrani intelektualac, vatreni borac za prava Slovaka, ali i zajedništvo i saradnju dva naroda u novoj državi nastaloj posle Prvog svetskog rata, Štefanik je bio sveštenik u Bačkom Petrovcu, Novom Sadu i Bačkoj Palanci, političar, novinar ali i veliki ljubitelj umetnosti, posebno pozorišta.

Na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novemra 1918. izabran je za poslanika u Privremenu narodnu skupštinu. Štefanika su tada predložili Pašićevi radikali, jer su visoko cenili njegove aktivnosti na jačanju srpsko – slovačkih odnosa, njegovu ulogu u borbi za prisajedinjenje Banata, Bačke, i Baranje Kraljevini Srbiji.

Istakao se i kao potpredsednik Srpskog narodnog veća u Bačkoj Palanci – zabeležila je istoričarka dr. Gabrijela Guba Červeni u doktorskoj disertaciji „Slovaci u Kraljevini SHS 1918 – 1929“, koju su na slovačkom jeziku objavili Slovački izdavački centar i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka 2015.

U istorijskom arhivu Novog Sada čuva se Štefanikov govor, održan u Beogradu 23. marta 1919. na prvoj sednici Skupštine.

„Podsetiću da kao Slovak nisam imao priliku da se obrazujem književno i retorički na srpskom jeziku, međutim, stara latinska poslovica kaže Srce stvara govornika i tako, moje bratsko slovensko srce neka služi kao nadoknada za moje nedovoljno srpsko govorništvo“, besedio je Štefanik uz buran aplauz narodnih predstavnika.

„Inače znam da i vi smatrate naš slovački jezik za bratski, kao što i mi vaš za takav smatramo.“, govorio je Štefanik.

Pogledaj: Poznati građani opštine Bačka Palanka – Dušan Alimpić

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here