Počast i pomen srpskim ratnim dobrovoljcima (1912-18)

2051

BAČKA PALANKA: Juče, na Vidovdan, u jutarnjim časovima Potomci srpskih ratnih dobrovoljaca posetili su grobna mesta svojih predaka srpskih ratnih dobrovoljaca (1912-18) i na njih položili cveće i zapalili sveće. Nakon večernje službe u Hramu Roždestva Svetog Proroka i Preteče Jovana Krstitelja održan je pomen dobrovoljcima, a nakon toga je i ispred ploče sa imenima dobrovoljaca položeno cveće. U Vidovdanskoj akciji učestovali su dipl. istoričar Dušan Adamov (potomak dobrovoljca Nikole Adamova), Slavko Mijatović (potomak dobrovoljca Đoke Plavšića) i MA istorije Nikola Milivojević (potomak dobrovoljca Gliše Ristića).

O ovom događaju smo razgovarali Nikolom Milivojevićem, jednim od organizatora ovog događaja, koji nam je tom prilikom izjavio:

– Drago nam je da već treću godinu zaredom možemo da organizujemo ovakvu akciju i da na ovaj način skrenemo pažnju na zaboravljene aspekte prošlosti Bačke Palanke i naše sugrađane podsetimo na svoje pretke i žrtve koje su dali za slobodu, u kojima mi danas živimo. Potomci srpskih ratnih dobrovoljaca ovom prilikom pozivaju sve zainteresovane građane da se odazovu na pozive predstojećih akcija. U planu je već tradicionalno sređivanje grobnih mesta dobrovoljaca tokom juna i avgusta meseca.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here