Азотара Панчево кренула са пробним радом – прво производња амонијака

Најпре ће стизати амонијак, а затим се очекује почетак производње течних вештачких ђубрива, могуће и других

384
Фото: БАП ВЕСТИ

Ускоро би вештачко ђубриво могло поново да стиже из панчевачке „Азотаре“. Ова фабрика је, после паузе, почела пробни рад и спрема се за покретање производње. Најпре ће стизати амонијак, а затим се очекује почетак производње течних вештачких ђубрива, могуће и других, пишу Вечерње новости.


Наш највећи произвођач вештачког ђубрива, ХИП „Азотара“, завршила је у стечају, у септембру 2018. године. Из стечаја је продата у мају прошле године. Нови власник, за 650 милиона динара, постала је новосадска фирма „Промист“, која дистрибуира вештачка ђубрива.

Азотара је једна од највећих фабрика за производњу минералног ђубрива и азотних једињења у региону и једини произвођач амонијака, карбамида (УРЕЕ) и амонијум нитрата у Србији.

„Представља динамичну компанију чија је оријентација да на најбољи начин задовољи потребе пољопривреде у земљи и региону. Показује се одговорност према животној средини и друштву уопште тиме што, употребом нашег ђубрива пољопривредни произвођачи обезбеђују квалитет пољопривредних производа, сагласно међународним стандардима“, истиче се на њиховом сајту.

Основни финални производи фабрике су кречни, гранулисани и стабилизовани амонијум нитрат, НПК ђубрива, Н-раствори, амонијак, азотна киселина и друго.

Подсетимо, крајем марта глобалне цене ђубрива порасле су за скоро 10 одсто. Блоомбергов индекс цена Греен Маркетс је објавио да су достигле највиши ниво икад забележен. На светском тржишту је било 40 одсто скупље него пре месец дана, пре почетка сукоба у Украјини. На тржишту се дешавају велике осцилације, па је тако према последњем извештају са Продуктне берзе, руска уреа, паковање 500/1, тргована по цени од 900,00 €/т.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here