Блокирани Варадински мост, Булевар Михајла Пупина и Јеврејска, чека се исход преговора

Настављају се протести пољопривредника

218
Извор: 021.rs

Седми је дан протеста пољопривредника у Новом Саду.


Тренутно је тракторима блокиран Варадински мост, цео Булевар Михајла Пупина и Јеврејска улица до Футошке пијаце. Ратари чекају исход састанка у Влади Србије, који ће почети у 10 часова.

Ратаре данас очекују преговори у Влади Србије. Одлучено је да на састанак иде пет ратара, а представник оних који су на протесту у Новом Саду биће Миле Сланкаменац. Влада Србије је саопштила да ће се премијерка Ана Брнабић састати са представницима пољопривредника.

Састанак је у згради Владе Србије, данас, 15. августа, у 10 часова. Поред пољопривредника и премијерке, присуствоваће му и произвођачи уља, представници трговинских ланаца, Привредне коморе Србије, као и министарстава пољопривреде и финансија.

Од почетка протеста пре седам дана, али и преговора који трају недељама, па и месецима уназад, пољопривредници су доста умањили захтеве и сада се дошло до неког минимума који очекују од Владе, а већ је усвојен њихов захтев да се укине забрана извоза сунцокретовог уља.

Они су тако тражили од Владе Србије да гарантује минималну цену сунцокрета од 700 евра по тони, али су већ спремни да прихвате понуду од 535 евра по тони плус ПДВ и да то буде минимала цена. Такође, требало би да се регулише и питање трговачке марже на цену јестивог уља.

Очекују и да се постигне договор о снижењу цене горива за пољопривреднике и у ранијим разговорима представници ретара су показали спремност да то буде 20 динара по литри горива. Очекују и да ће Влада прихватити да се омогући пољопривредницима да на НИС-овим пумпама у машине точе гориво два пута у току дана, плус у канистер од 60 литара и да се агро картице издају по убрзаној процедури.

Већ је договорено повећање премија за млеко са 10 на 15 динара у наредном кварталу, али званично још није пописано, а договорено је и да МУП неће процесуирати учеснике протеста.

Тема преговора су и мораторијуми на пољопривредне кредите у периоду од 12 месеци и укључивање представника ратарских удружења у радне групе које се баве изменама прописа из области пољопривреде.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here