Цене ђубрива остаће високе – чека нас несташица хране?

123
Фото: Pixabay

Ове би године пољопривредници могли да куповати мање ђубрива јер страхују да цене житарица неће моћи да покрију трошкове производње.


Цене ђубрива ће у 2022. години остати веома високе што ће имати велике последице на усеве, нову жетву и глобално снабдевање храном, наводи Agrarheute. Уз то се, како знамо, европски пољопривредници суочавају и са повећањем трошкова сточне хране, горива и других роба.

Цене природног гаса који се користи у производњи ђубрива диктираће даљи раст цена у току вегетације. То би у овој години могло да доведе до њихове мање куповине јер пољопривредници страхују да вредност житарица неће моћи да покрије трошкове производње. Због тога ће приноси бити мањи.

Чека нас недостатак ђубрива и несташица хране?

Свен Торе Холсетер, директор међународне компаније Yara International која послује у више од 60 земаља, а за своју су производњу велике количине сировина куповали у Русији, истиче да су цене ђубрива биле врло високе и пре сукоба у Украјини, управо због ситуације са гасом.

„Половина светске популације добија храну као резултат примене ђубрива и ако се она не буду примењивала, за неке ће усеве принос пасти за 50 одсто“, рекао је у интервјуу за ББЦ. Истакао да око четвртине кључних нутријената који се користе у европској производњи хране долази из Русије и да компанија покушава да пронађе додатне изворе, али је то тешко због кратких рокова.

„За мене није важно да ли идемо у глобалну кризу хране, већ колико ће криза бити велика“, додао је.

Такође, за производњу амонијака потребне су огромне количине природног гаса, кључног састојка азотног ђубрива. Yara се ослањала на руски гас за своја европска постројења, а прошле године је била приморана да привремено обустави производњу око 40 одсто својих капацитета у Европи због поскупљења. У тој компанији свакодневно процењују како да одрже снабдевање и прерано је рећи да ли би могло да буде још редукције производње.

САД и Немачка бележе рекорде

Цене неких минералних ђубрива у САД су крајем марта достигле нове рекорде. Нагло су порасле оне за диамонијев фосфат (ДАП) и уреу. За ДАП су у марту биле 16 одсто веће у односу на фебруар и имале просечну цену од 1.014 долара по тони што је у САД-у највиши ниво у историји.

Уреа је порасла за 10 одсто на месечном нивоу, а тона је просечно коштала 976 долара што је највиши ниво свих времена.

У Немачкој су, цене ђубрива на спот тржишту за калцијум амонијум нитрат (КАС) благо пале на прелазу месеца на 918 евра по тони. Уреа остаје на изузетно високом нивоу од 1.285 евра, а за ДАП су порасле на скоро 1.000 евра по тони. Недавно су поскупела и калијумова на скоро 490 евра по тони.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here