Цвеће које се сади у пролеће

Осам изванредних и прелепих сорти баштенског цвећа су идеалне за садњу

2532
Фото: Pixabay

Припрема земљишта за узгајање цвећа је увелико у току. Ми за вас издвајамо 8 изванредних и прелепих сорти баштенског цвећа које су идеалне за садњу баш у рано пролеће.


Дан и ноћ је биљка која се обично сади у јесен, али је садња заступљена и на пролеће. Други назив јој је пољска љубичица пошто спада у породицу љубичица. Сади се у саксије средње величине у коју се ставља око пет семенки. Неопходно је редовно заливање. Цвет је велики, љубичасте боје, може бити једногодишња или двогодишња биљка, зависно од тога када је посађена.

Петлова креста сеје се у рано пролеће, у марту као расад или у априлу директно у башту. Ако једном посејете ову биљку, годинама се сама засејава, тако да је многи сврставају у перене. При температури 18-25°С уз редовну негу, ниче за 7-14 дана. Саде се на међусобном растојању од 30-40 центиметра биљка од биљке, ако су у питању високе сорте, док код ниских сорти оно износи 20 центиметара. Њено семе се лако прикупља. Узмемо једну посуду, поставимо је испод прецветалих цветова и полако их протресемо. Одговара јој богато хумусно земљиште. Пресађивање добро подноси.

Петунија спада у сезонске украсне биљке која је заступљена у доста боја. Нега ове биљке је једноставна и лака. Траже редовно заливање и уклањање старих цветова како би током читавог лета биле у пуном сјају.

Лепи човек или лепи дечко – врло популаран цвет у баштама ког треба посејати у пролеће на отворено, или у саксије након последњег мраза, а касније се расади (најбоље у периоду средине и крајем маја), иако значајан број младих биљака приликом пресађивања угине. Земљиште се редовно залива, и већ за 6–8 недеља младе биљке цветају. Ово је једногодишња баштенска биљка, грубог, жбунастог облика. Расте усправно са дугом, тврдом и чврстом стабљиком која може бити једноставна или разграната, на којој се налази по један цвет који је главичастог облика.

Кадифа је биљка која је веома отпорна на све временске услове. Треба је редовно заливати и ђубрити. Осушене цветове треба одстранити и могу се сачувати за следећу годину. Карактеристична боја за кадифу је наранџаста. Претежно је заступљена у баштама, али се могу узгајати и у саксији на тераси.

Украсни сунцокрет треба сејати када се сетвени слој угреје на ок 8°С, а то је почетком априла и то на дубину од око 5 центиметара (8  је доња граница за сетву). Биљке никад не треба садити на исто место најмање две године.

Лобелија је цвет карактеристичне плаве боје. Након цветања треба их одстранити како би дошло до формирања нових. Приликом садње семе се не прекрива танким слојем земље пошто захтева доста светлости. Довољно је благо притиснути у површински слој земље. Воли засењене делове врта. Може се гајити и у саксији.

Зечје уши је вишегодишња биљка која у пролеће увек поново рађа. Ако је до сада нисте имали у својој баштици ово пролеће је идеална прилика да је засадите. Зечје уши цвета у касно пролеће и рано лето. Цветови су мали бели или љубичасто-рози. Биљка је зимзелена, али може “умрети” током хладних зима и регенерисати нови раст из круне у пролеће. Листови су нежни и меки баш као уши у зеца.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here