Да ли ће поскупети житарице и уљарице – пшеница опет 300 евра за тону?

Временске прилике, омикрон и други фактори диктирају понуду и потражњу на светском тржишту

862
Фотo: Pixabay

Последњих месеци на тржишту житарица је веома турбулетно. Цена хлебне је пала, док је цена дурум пшенице расла, да би се крајем године десио и нови раст.


Много је фактора који утичу на поскупљење, а првенствено је страх од слабог рода у Јужној Америци због метеоролошке појаве Ел Ниња, руског и аргентинског, али и могућег украјинског ограничења извоза. Ту је и неизвесност жетве у Бразилу и Аустралији као и уопштено проблем у снабдевању због пандемије вируса Цовид-19 и свих његових сојева.

Тона пшенице опет близу 300€/т

На европском је тржишту пре празника дошло до повећања цене пшенице па је тако тона коштала 290,25 евра, наводи Агрархеуте. Реч је о повећању од 17 евра по тони за само десет дана, а слични су трендови забележени у Русији и САД-у. На паришкој бурзи она данас котира 296 €/т.

Поред пораста цене пшенице као и ограничења извозне квоте, у Русији је виша извозна такса која сада износи 94,90 долара по тони. Тамо су озими усеви за сада у добром стању те се произвођачи надају великим приносима. Из Украјине пак стиже обавештење да ће доћи до ограничења за извоз хлебне пшенице.

Тренутна жетва ове житарице у Аргентини процењује се на рекордну вредност од 21,5 милиона тона. Новитет на светском тржишту је да се Алжир појавио као купац 690.000 тона пшенице са подручја Немачке, Црног мора, Балтика и Аргентине.

Киша у Јужној, а суша у Северној Америци

Расту и цене уљарица и кукуруза. Временска прогноза која предвиђа кишу за јужни Бразил, Парагвај и Аргентину у наредним седмицама, изазвала је забринутост око жетве кукуруза и соје. Узнемиреност, али због суше, влада и у регијама САД-а, познатима по ратарском узгоју.

Кина је најавила да ће у наредној години задржати површине под житарицама и проширити производњу соје и других уљарица. За њих је примарни циљ осигурати ефикасно снабдевање становништва месом, рибом и поврћем 2022. године.

Осим потражње за пшеницом, расте увоз јечма из Европе, посебно Француске. То доводи до поскупљења, јер због ограниченог увоза кукуруза из Украјине европски произвођачи траже ову житарицу. Цена сточног је у Хамбургу 23. децембра била 263 евра по тони. На француском велепродајном тржишту тада се продавао за 265 €/т, што је повећање од 20 евра.

Све док траје пандемија Kовид-19 биће поремећаја на светском тржишту хране и владати велика забринутост да се осигура снабдевање без застоја. Нови сој Омикрон се брзо шири и узрокује проблеме с логистиком када је у питању континуитет снабдевања храном.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here