Домаћи и квалитетни производи увек нађу своје купце

Радован Ковачевић из Бачке Паланке, Јарослав Паркањи из Гложана и Мирослав Влчек из Падине говорили су о томе колико су популарни домаћи производи међу купцима

674
Преузето са agroklub.rs, фото: Јелена Лукић

Сеоска домаћинства која се баве производњом хране током целе године имају добру понуду својих производа. Зато увек можемо купити, пекмез, ајвар, туршију, мед или сухомеснате и млечне производа, пише „Агроклуб“.


Индустријска производња хране, која прати и прилагођава се потребама савременог начина живота омогућила је велику понуду прехрамбених производа током целе године. Упркос тој доброј снабдевености, разноврсности робе акцијској продаји у великим супермаркетима домаћи производи задржали су своје значајно место како код сеоског тако и градског становништва.

Пољопривредници своје различите производе током целе године продају на кућном прагу, пијацама, доставом на адресу или на манифестацијама. Оно што је сигурно јесте чињеница да се у већини сеоских домаћинстава производи воће, поврће, мед, млечни и сухомеснати производи за своје потребе обавезно, а вишак се прода.

Тако се и током зимских месеци може купити зимница на пијаци или у домаћинству оних који на традиционалан начин кувају пекмезе, сокове, ајваре, а сухомеснате производе суше искључиво на буковини. Пијачне тезге препуне су лука кромпира, спанаћа, купуса, одлична је понуда пасуља, а путем друштвених мрежа произвођачи нуде семена паприке, парадајза, луцерке.

За јачање имунитета – мед

Двадесетједногодишњи Јарослав Паркањи из села Гложан, општина Бачки Петровац ових дана продаје мед. Пчелињак као породична традиција броји око 120 јаких друштава, а Јарослав у понуди има ливадски, багремов, липов и мед од уљане репице. Како каже за јачање имунитета одувек се користио мед, а његови купци најчешће траже багремов и ливадски, цена за багремов и липов је 1.000 динара док је мед од уљане репице и ливадски 800 динара.

„Липов мед има мало јачи укус, а од уљане репице се брже кристалише, а многи су навикли само на течан мед у тегли. Мед од уљане репице је изузетно здрав и помаже код проблема са уринарним системом“, каже саговорник „Агроклуба“ и напомиње да су тражене и прополис капи као и прополис у спреју – прополис у стакленој бочици са распрскивачем.

Газдинство Паркањи у продаји има и полен изузетно здрав пчелињи производ који пакују и до продаје чувају у замрзивачу. Своје производе продају код куће и на оближњим пијацама, а Јарослав планира да се посвети и узгојем матица.

Изазовна година за голицу

Мирослав Влчек из Падине ове зиме продаје семенке бундеве голице, основне сировине за уља, сирупе или за грицкање. Година му баш и није била наклоњена, а како каже суша је узела данак те је са парцеле од једног хектара имао скроман род од 150 килограма семенки.

Уложио је у семе које је прилично скупо, неколико хемијских третмана, комбајнирање, семенке је прао, сушио и сада их продаје.

„Голице пакујем у платнене врећице 20 до 30 килограма и тако продајем, купци су искључиво они који се баве цеђењем уља“, каже наш саговорник додајући да рачуна да ако претходна година није била баш родна не значи да ова неће бити много боља.

У тегле и цимет и банане

Чињеница је да домаћице немају довољно времена и услова да направе квалитетну зимницу за своју породицу али имају могућност да баш такву купе обзиром да је понуда током целе године добра и разноврсна.

Радован Ковачевић из Бачке Паланке на пијачној тезги свакодневно продаје џемове, пекмезе, сокове припремљене од најквалитетнијих састојака, а погледом на велику тезгу где су уредно поређане тегле и флаше са јасним етикетама рекло би се право мало благо. Купаца има, како каже, јер је понуда богата.

„Припремамо домаће џемове од шљива, крушака, јабука, додајемо цимет, комбинујемо шљиву и чоколаду, имамо и џем од банана, кајсија, бундеве, маслачка, наранџе, лимуна. Интересантна је комбинација кивија и банана. Цене се крећу од 350 до максималних 600 динара колико кошта тегла џема од шипурака“, објашњава Ковачевић и додаје да у понуди има домаће воћне сирупе од вишње, јагоде, зове, багрема, ароније, а купци имају могућност да бирају обзиром да је понуда разноврсна.

Готово сви производи из домаће радиности доступни су и преко друштвених мрежа, а произвођачи их по наруџбини пакују и шаљу на адресе купаца.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here