Готово пола територије ЕУ у опасности од тешке и дуготрајне суше

Мрачна процена

137
Фото: Pixabay

Недостатак воде у земљишту је све очигледнији, а усеви под вегетацијским стресом. Велики је притисак на пољопривредне системе, а конкуренција за водне ресурсе велика. Чланице позивају на флексибилност ЗПП-а.


Нешто мање од половине територије Европске уније је у опасности од тешке и дуготрајне суше која би могла умањити добитке у производњи хране, стоји у јулском издању Biltena JRC MARS – Monitoring  усева у Европи.

Мрачна процена Европске комисије показује да је тренутно 46 одсто територије изложено упозоравајућим нивоима суше, а још 11 одсто у стању приправности. Овај податак је веома забрињавајући.

Воде је све мање

Недостатак воде у земљишту је све очигледнији, а усеви под вегетацијским стресом. Велики је притисак на пољопривредне системе, а конкуренција за водне ресурсе велика. Потенцијал и приноси усева су смањени.

Највише су угрожене Француска, Румунија и Мађарска и неколико медитеранских регија, укључујући Италију, Шпанију и јужну Грчку.

Извештај бележи тренд раста последица ове временске непогоде. Од почетка године озбиљна суша погађа регионе, а захваћена подручја су све већа. Угрожене су количине воде које ће бити доступне у наредним месецима. Стрес изазива пад приноса, а највише су погођене житарице. Повећана је опасност од шумских пожара.

Тешко у Шпанији, драматично у Мађарској

За време састанка министара пољопривреде ЕУ, шпански министар пољопривреде Луис Планас је истакао да се предвиђа да ће земља ове године достићи производњу од 20 милиона тона житарица. Али, суша која влада и која је изазвала изузетно тешку ситуацију, смањиће приносе на износ између 17 и 18 милиона тона, извештава Euractiv.

Шпанија је ове године искористила бројне субвенције из ЗПП-а да максимира површине под усевима, али то неће бити довољно да се попуне празнине на тржишту узроковане сукобом у Украјини. Упућен је позив за даљу флексибилност ЗПП-а у светлу тешких временских услова.

Ситуација у Мађарској је драматична. У неким регијама садржај влаге у земљишту је близу нуле, а делегација ове државе је најавила драстичан пад приноса што ће угрозити сточну храну и прехрамбену сигурност. Придружили су се позиву Шпаније за већу флексибилност у оквиру правила која регулишу програм субвенција ЕУ. То је неопходно како би се чланицама омогућило више маневарског простора у погледу еколошких захтева, као и подршка за наводњавање.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here