Ječam 19,8 dinara za kilogram, pada cena kukuruza – raste pšenice

Produktna berza

327
Foto: Canva

Prvi ugovor za ječam rod 2021. godine, pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje, obeležili su ovu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet iznosio je 3.610 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 115.993.500 dinara.


Žetva ječma je u punom jeku. S obzirom na vremenske prilike, očekujemo da bude završena sledeće nedelje. Izveštaji sa terena govore da su prinosi zadovoljavajući (od pet do osam tona po hektaru) uz dobar kvalitet. Prvi ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 19,6 din/kg do 20 din/kg bez PDV-a (od 21,56 do 22,00 din/kg sa PDV-om).

Ponderisana cena je iznosila 19,80 din/kg bez PDV-a. Kada uporedimo cenu ove žitarice sa istim periodom prethodne godine (14,60 din/kg bez PDV-a), zabeležen je rast od 35,62 odsto.

Soja i kukuruz beleže negativan cenovni trend

Za razliku od prethodne nedelje gde nije realizovan ni jedan kupoprodajni ugovor, kukuruz je ove nedelje bio najdominantnija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 2.960 tona. Berzanski ugovori na paritetu FCA za promptnu isporuku, zaključeni su u cenovnom rasponu od 25 din/kg do 25,2 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom, sa klauzulom „gratis lager“ do 31. avgusta, trgovalo po ceni od 25,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,11 din/kg bez PDV-a (27,62 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad od 3,51 odsto.

Soja kao i kukuruz beleži negativan cenovni trend protekle nedelje na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Svi kupoprodajni ugovori su realizovani po jedinstvenoj ceni od 74,7 din/kg bez PDV-a (82,17 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabeležen je blagi pad od 0,40 odsto. Međutim, krajem nedelje ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora usled potpunog odsustva potražnje za ovom uljaricom.

Pšenica 24,5 dinara

Ugovor za pšenicu minimalne hektolitarske mase 77 kg je zaključen po ceni od 24,5 din/kg bez PDV-a (26,95 din/kg sa PDV-om). Odsustvo ponude je primetno na domaćem tržištu, što je uticalo da ova žitarica ima uzlazni trend od 2,08 odsto. Na strani tražnje više aktivnosti su pokazali domaći prerađivači i mlinari. Očekuje se da žetva pšenice novog roda počne početkom jula. Terminska tražnja na paritetu FCA Vojvodina, sa isporukom robe u žetvi, bila je na nivou cena od 170,00 €/t.

Uljana repica na ino-tržištima tokom protekle nedelje se oporavila prateći cene ostalih ulja, naročito kanole. Kupoprodajni ugovor uljane repice, sa predviđenom isporukom robe tokom ove nedelje na paritetu FCA Banat, registrovan je po ceni od 480,00 €/t.

Rastu cene žitarica i uljarica

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,91 odsto, a kukuruz 3,19 odsto. Kod kukuruza, rejting useva u SAD-u je snižen za tri poena na 65 odsto, potvrđujući da kiše nisu uticale na ceo kukuruzni pojas. Cene kukuruza se snižavaju jer se očekuje još kiše u delovima kukuruznog pojasa, dok se kritički period oprašivanja približava.

Američki rejtinzi useva su, kod pšenice, niži ove nedelje. Jara pšenica je najviše snižena na samo 27 odsto dobro do odlično, što je 10 poena niže u odnosu na prethodnu nedelju. To je rezultat upornog nedostatka vode na severozapadu SAD, koji je podržavao cene u Čikagu.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 3,13 odsto, a sojina sačma je pojeftinila 4,34 odsto. Rejting useva soje u SAD-u je snižen za dva poena na 60 odsto, što je u okviru očekivanja trgovaca. Cena soje u podržana je rastom cena ulja.

 

Usevi u Francuskoj u dobrom stanju

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je ostala nepromenjena, a kukuruz je pojeftinio 1,83 odsto. U Evropi, a naročito u Francuskoj, dolazeća žetva sveukupno izgleda obećavajuće uz povoljnu kišu, izuzev kad su oluje bile previše intenzivne. Sad je važno da se vrati suvo vreme da bi se osigurali kvalitativni aspekti.

FranceAgriMer je objavio nepromenjen rejting useva u Francuskoj u odnosu na prethodnu nedelju. Rejting je za pšenicu bio 81 odsto dobro do odlično, i za kukuruz 90 odsto.


Pogledaj: Dragan Guljaš iz Silbaša: Ove godine slabiji prinos luka

 

1 KOMENTAR

  1. Ove godine ozbiljan pad u prinosima kukuruza i soje, da ne kazem katastrofalan…zato i pada cena…mnogo logicno za drzavu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here