Које цвеће засадити крајем јануара и почетком фебруара?

Сетву одређених врста цвећа можемо започети већ овога месеца. Прва на том списку је петунија

13196
Петуније (Фото: Pixabay)

Јануар није месец у коме мирујемо већ почињемо са сетвом семена цвећа и неких повртарских култура. Зимски период карактерише недостатак осветљења што може бити лимитирајући фактор, јер ће се младе биљке издужити и склоније су полегању.


Пре него што кренемо, потребно је да знамо где и када ћемо обављати садњу узгојеног расада, да набавимо материјал, семена, ђубрива, заштитна средства, алат, припремимо простор, обезбедимо грејање, осветљење и воду за заливање.

Ако планирамо да посејемо културе које ћемо садити на отвореном када прође опасност од мраза, наш одабир ће бити врсте и сорте цвећа дуге вегетације, којима треба много времена за ницање или за развој од ницања до садње.

Које цвеће посејати?

Сетву одређених врста цвећа можемо започети већ овога месеца. Прва на том списку је петунија. Њу посејте већ у другој половини јануара. То се односи само на ампел сорте, док за остале причекајте још неко време. Ово је изузетно декоративна врста која улепшава многобројне терасе, балконе, жардињере, висеће корпе. Најбоље је одмах посејати семе у појединачне саксијице.

Можете и у заједнички контејнер и прекрити тањим слојем земље. Када младе биљчице развију два листа, пресађујете их у засебне посуде. Семе посејте у влажну земљу. Оптимална температура се креће од 22 до 25 по Целзијусу. Ограничавајући фактор код узгајања петуније има осветљење. Ако не можете осигурати добро осветљење, боље је да сачекате крај фебруара када ће бити више природне светлости. Због премало светла расада петуније су подложне пропадању и сушењу.

Вербена је врста која је последњих година веома популарна. Препоручује се да са сетвом започнете већ у јануару како би с топлим данима у мају уживали у прекрасним цветовима. И за ову врсту треба да осигурате додатно осветљење.

Скоро исте захтеве има и лобелија. Када је посејемо крајем јануара њен расад ће у мају бити спреман за садњу и брзо ће цветати. Ситне семенке се посеју по површини припремљеног супстрата који је навлажен и благо притисну како би се остварио што бољи контакт. Већ после две седмице проведене на топлом месту младе биљчице почињу да ничу.

Каранфили посејани у јануару или почетком фебруара се саде у мају чим прође опасност од мраза. Оптимална температура за узгајање пресадница се креће од 16 до 20 степени. Супстрат треба да је богат хранивима, а после сетве потребно је редовно заливање.

Еустома је још једна врста која се све више тражи. Оптимално време за сетву је крај јануара и почетак фебруара. Овој врсти треба много времена да се развије, посади на стално место и процвета. Награда за уложени труд су лепи цветови који одушевљавају својим мирисом.

У јануару садимо и луковице које ћемо продавати за „8. март“, односно током пролећа. Можете луковице посадити и код куће. Тако ћете уживати у цветовима амарилиса, лала, нарциса, ђурђевка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here